Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Što je tiho razdoblje?

14. travnja 2016. (posuvremenjeno 29. siječnja 2019.)

Članovi Upravnog vijeća, među kojima je šest članova Izvršnog odbora, i njihovi zamjenici pridržavaju se takozvanog tihog razdoblja prije ključnih sastanaka. To znači da se tijekom sedam dana prije redovitih sastanaka povezanih s monetarnom politikom suzdržavaju od izjava koje bi mogle utjecati na očekivanja o odlukama monetarne politike. Stoga je u razdoblju koje prethodi takvim sastancima njihova komunikacija s medijima i sudionicima na tržištu (intervjui, govori na konferencijama i sl.) ograničena.

Zbog čega se u ESB-u pridržavamo tihog razdoblja? Financijska tržišta iznimno su osjetljiva na priopćenja središnjih banaka prije sastanaka povezanih s monetarnom politikom. Zato u mnogim središnjim bankama postoji određeni oblik tihog razdoblja kako bi se spriječila pretjerana volatilnost tržišta ili nepotrebno nagađanje prije redovitih sastanaka na kojima se donose odluke o kamatnim stopama ili druge odluke monetarne politike. (Do 2014. godine u ESB-u se tiho razdoblje drukčije nazivalo, ali taj je naziv promijenjen zbog zastarjelih rodnih konotacija.)

Međutim, transparentnost je i dalje iznimno važna: ESB je dužan obrazložiti svoje politike javnosti i tržištima. Jednako je važno da tvorci politika razumiju financijska tržišta, kanal kojim monetarna politika djeluje i naposljetku utječe na poduzeća i kućanstva. Tiho razdoblje predviđeno je općim načelima vanjske komunikacije koja su prihvatili Upravno vijeće i Nadzorni odbor. Ta im načela pomažu da u provođenju svoje ključne zadaće očuvaju integritet i vjerodostojnost ESB-a.

Posuvremenjenje: Objašnjenje je posuvremenjeno 29. siječnja 2019. radi pružanja dodatnih informacija o ovoj temi.