Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce este „perioada de discreție”?

14 aprilie 2016 (ultima actualizare: 29 ianuarie 2019)

Membrii Consiliului guvernatorilor – care îi include pe cei șase membri ai Comitetului executiv – și supleanții acestora respectă o așa-numită „perioadă de discreție” înaintea ședințelor principale. Aceasta înseamnă că, în perioada de șapte zile care precedă o ședință programată privind politica monetară, evită să formuleze comentarii care ar putea influența anticipațiile privind deciziile pe această temă. În consecință, interacțiunile lor cu mass-media și cu participanții pe piață (de exemplu, interviuri sau discursuri susținute la conferințe) sunt limitate în perioada premergătoare acestor ședințe.

De ce respectă BCE o „perioadă de discreție”? Piețele financiare sunt deosebit de sensibile la ceea ce comunică o bancă centrală înaintea ședințelor privind politica monetară. Numeroase bănci centrale utilizează o formă de „perioadă de discreție” pentru a contribui la evitarea unei volatilități excesive pe piață sau a unor speculații inutile înaintea ședințelor programate care ar putea conduce la adoptarea unor decizii privind ratele dobânzilor sau a altor decizii de politică monetară. (Până în anul 2014, BCE utiliza pentru această perioadă denumirea „purdah”, pe care a modificat-o însă, date fiind conotațiile perimate legate de gen ale acesteia.)

Cu toate acestea, transparența rămâne fundamentală: BCE are datoria de a explica publicului și piețelor motivele care stau la baza politicilor sale. La fel de important este ca factorii responsabili de elaborarea politicii monetare să înțeleagă piețele financiare – acestea reprezintă canalele care permit politicii monetare să funcționeze și, în cele din urmă, să exercite un impact asupra companiilor și populației. „Perioada de discreție” face parte dintr-un set de principii directoare privind comunicarea externă, care au fost adoptate de membrii Consiliului guvernatorilor și ai Consiliului de supraveghere. Aceste principii directoare îi ajută să desfășoare această componentă esențială a activității lor, menținând totodată integritatea și credibilitatea BCE.

Actualizare: Acest material explicativ a fost actualizat la data de 29 ianuarie 2019 pentru a oferi mai multe detalii pe tema abordată.