SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Hvad er "tavshedsperioden"?

14. april 2016 (opdateret 29. januar 2019)

Medlemmer af Styrelsesrådet – herunder også de seks medlemmer af Direktionen – og deres suppleanter skal iagttage en såkaldt tavshedsperiode op til visse vigtige møder. Det betyder, at de skal undlade at komme med udtalelser, som kan påvirke forventningerne til pengepolitiske beslutninger i syv dage før afholdelse af ordinære pengepolitiske møder. Som følge heraf er der restriktioner for deres interaktion med medier og markedsdeltagere (fx interview eller taler på konferencer) i tiden op til disse møder.

Hvorfor har ECB indført en tavshedsperiode? De finansielle markeder er ekstremt følsomme over for centralbankernes kommunikation i tiden op til et pengepolitisk møde. Derfor har mange centralbanker indført en eller anden form for tavshedsperiode, der skal forhindre uforholdsmæssig stor volatilitet på markederne eller unødig spekulation inden ordinære møder, som eventuelt vil kunne føre rentebeslutninger eller andre pengepolitiske beslutninger med sig.

Gennemsigtighed er dog stadig helt afgørende. Det er ECB's pligt at forklare offentligheden og markederne rationalet bag sin politik. Det er også meget vigtigt, at de politiske beslutningstagere forstår de finansielle markeder, da det er gennem disse kanaler, at pengepolitikken i sidste ende påvirker virksomheder og husholdninger. Tavshedsperioden er omhandlet i en række retningslinjer om ekstern kommunikation, som medlemmerne af Styrelsesrådet og Tilsynsrådet har vedtaget. Disse retningslinjer hjælper dem med at udføre denne helt centrale del af deres arbejde, samtidig med at de sikrer ECB's integritet og troværdighed.

Opdatering: Denne explainer er opdateret med flere oplysninger om emnet den 29. januar 2019.