Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Kaj je obdobje molka?

14. april 2016 (spremenjeno 29. januarja 2019)

Člani Sveta ECB – med katerimi je tudi šest članov Izvršilnega odbora – in njihovi namestniki pred ključnimi sejami spoštujejo tako imenovano obdobje molka. To pomeni, da v sedmih dneh pred redno sejo o denarni politiki ne dajejo komentarjev, ki bi lahko vplivali na pričakovanja glede sklepov o denarni politiki. Zato so njihovi stiki z mediji in tržnimi udeleženci (npr. intervjuji in govori na konferencah) pred takšnimi sejami omejeni.

Zakaj ECB upošteva obdobje molka? Finančni trgi so izredno občutljivi na informacije centralne banke pred sejami o denarni politiki. Zato veliko centralnih bank uporablja neko obliko obdobja molka, da bi s tem preprečile pretirano volatilnost trgov ali nepotrebne špekulacije pred rednimi sejami, na katerih se sprejemajo sklepi o obrestni meri ali drugi sklepi o denarni politiki. (ECB je do leta 2014 obdobje molka imenovala »purdah«, vendar je to ime spremenila zaradi staromodne spolne konotacije.)

Ne glede na vse ostaja transparentnost ključnega pomena: ECB je javnosti in trgom dolžna pojasniti razloge za svojo politiko. Enako pomembno je, da oblikovalci denarne politike razumejo finančne trge – ti predstavljajo kanal, prek katerega denarna politika deluje ter na koncu doseže gospodarske družbe in gospodinjstva. Obdobje molka je sestavni del sklopa vodilnih načel o zunanjem komuniciranju, ki so jih sprejeli člani Sveta ECB in Nadzornega odbora. Vodilna načela so jim v pomoč pri izvajanju ključnega vidika njihovega dela, pri čemer ohranjajo integriteto in kredibilnost ECB.

Ta članek je bil spremenjen 29. januarja 2019, tako da zdaj vključuje podrobnejše informacije o tej temi.