Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Što su ciljane operacije dugoročnijeg refinanciranja?

30. ožujka 2021.

Ciljane operacije dugoročnijeg refinanciranja provodimo kako bismo bili sigurni da naša monetarna politika dopire do građana. U sklopu tih operacija ESB bankama nudi povoljne dugoročne kredite i potiče ih da kreditiraju poduzeća i potrošače u europodručju. Time se održavaju niski troškovi zaduživanja te se podupiru potrošnja i ulaganja.

Kako djeluju? Ciljane operacije dugoročnijeg refinanciranja razlikuju se od naših glavnih operacija refinanciranja po sljedećem:

  1. Ciljane operacije dugoročnijeg refinanciranja usmjerene su na održavanje ili povećavanje opsega bankovnog kreditiranja poduzeća i potrošača.
  2. Ciljane operacije dugoročnijeg refinanciranja provode se uz određene uvjete: banke dobivaju povoljne kredite od ESB‑a samo ako doista prosljeđuju taj novac u obliku zajmova građanima i poduzećima. Najveći ponuđeni iznos ograničen je i jednak je udjelu kredita koje banke odobravaju poduzećima i kućanstvima (bez stambenih kredita). Što više kredita banka odobri poduzećima i kućanstvima prije početka operacija, to se više može zadužiti u sklopu ciljanih operacija dugoročnijeg refinanciranja.
  3. U sklopu ciljanih operacija dugoročnijeg refinanciranja nude se dugoročniji krediti, koje treba otplatiti tek nakon četiri godine. ESB‑ovi standardni instrumenti za puštanje likvidnosti imaju mnogo kraće rokove dospijeća. Bankama se na taj način pruža stabilno i pouzdano financiranje.

Zašto nudimo ciljane operacije dugoročnijeg refinanciranja?

Ciljanim operacijama dugoročnijeg refinanciranja pomaže se održati gospodarska aktivnost a poduzećima i kućanstvima osigurava se daljnji priljev sredstava koja im trebaju za zadovoljenje potreba i ulaganje. Ciljane operacije dugoročnijeg refinanciranja jedan su od glavnih instrumenata kojima ESB održava povoljne uvjete financiranja. Bankama koje podupiru kreditiranje poduzeća i kućanstava pružaju sigurnost financiranja uz povoljne uvjete. Ciljane operacije dugoročnijeg refinanciranja potiču kreditiranje u okolnostima u kojima bi banke inače manje spremno odobravale kredite.

Zahvaljujući ciljanim operacijama dugoročnijeg refinanciranja, kojima se potiče bankovno kreditiranje, gospodarstvo ima koristi od naše monetarne politike. Kreditima poduzećima i kućanstvima financiraju se ulaganja i podupire se potrošnja robe i usluga, posebno u vremenima kada na gospodarstvo utječu znatni nepovoljni čimbenici. To pridonosi povratku stopa inflacije na naše ciljne razine ispod, ali blizu 2 %.

ESB je pokrenuo tri serije ciljanih operacija dugoročnijeg refinanciranja: prvu seriju 2014., drugu seriju 2016. i treću seriju 2019. godine.

Treća serija ciljanih operacija dugoročnijeg refinanciranja ima važnu ulogu u prevladavanju krize prouzročene koronavirusom

Treća serija ciljanih operacija dugoročnijeg refinanciranja jedna je od naših ključnih mjera za ublažavanje posljedica krize prouzročene koronavirusom za gospodarstvo. Banke mogu posuđivati sredstva od ESB‑a po povlaštenoj stopi od samo –1 %, što je za 0,5 postotnih bodova manje od ESB‑ove kamatne stope na novčani depozit. Niža kamatna stopa nagrada je bankama koje nastave kreditirati poduzeća i kućanstva. Te privlačnije uvjete nudimo bankama od 24. lipnja 2020. do 23. lipnja 2022.

Njima potičemo banke da više kreditiraju i da te privlačne uvjete prenesu na poduzeća i kućanstva kako bi im pomogle prevladati krizu prouzročenu koronavirusom. Treća serija ciljanih operacija dugoročnijeg refinanciranja sastoji se od deset operacija s trogodišnjim dospijećem (prethodne serije operacija imale su dospijeće do četiri godine). To znači da banke imaju tri godine za otplatu pozajmljenih iznosa. Treća serija ciljanih operacija dugoročnijeg refinanciranja pokrenuta je u rujnu 2019., prije nego što je kriza prouzročena koronavirusom pogodila gospodarstvo. Kako bi se odgovorilo na krizu, program je prilagođen u ožujku, travnju i ponovno u prosincu 2020. Posljednja operacija provest će se u prosincu 2021.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji