Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mi a célzott hosszabb lejáratú refinanszírozási művelet (TLTRO)?

2021. március 30.

A célzott hosszabb távú refinanszírozási művelet (TLTRO) központi szerepet játszik abban, hogy monetáris politikánk elérje az embereket. A TLTRO-kkal az EKB kedvező költségek mellett hosszabb lejáratú hitelt kínál a bankoknak, és arra ösztönzi őket, hogy hitelt nyújtsanak az euroövezeti vállalkozásoknak és fogyasztóknak. Ez alacsony szinten tartja a hitelfelvételi költségeket, és támogatja a kiadásokat és a beruházásokat.

Hogyan működik? A TLTRO három különböző szempontból más, mint az irányadó refinanszírozási műveletünk:

  1. Ahogy a neve is mutatja, kifejezetten arra irányul, hogy fenntartsa vagy fokozza a vállalkozásoknak és a fogyasztóknak nyújtott banki hitelezést.
  2. A TLTRO-nak feltételei vannak. A bankok csak akkor kapnak olcsó hitelt az EKB-tól, ha a pénzt hitel formájában ténylegesen továbbítják az emberekhez és a vállalkozásokhoz. A felajánlott maximális összeget a bankok vállalati és háztartási kihelyezéseinek aránya határozza meg (a lakásvásárlási hitelek kivételével). Minél több hitelt adott a bank vállalatoknak és háztartásoknak a műveletek megkezdése előtt, annál többet tud felvenni a TLTRO keretében.
  3. A TLTRO-ban hosszabb lejáratú hitelt kínálunk. Csak négy év elteltével kell visszafizetni, ami sokkal hosszabb, mint az EKB szokásos likviditásnyújtó eszközei esetében rendelkezésre álló idő. Ezáltal a TLTRO stabil és megbízható finanszírozást nyújt a bankoknak.

Miért biztosítunk TLTRO-t?

A TLTRO-val hozzájárulunk a gazdaság fenntartásához, és biztosítjuk, hogy a vállalkozások és a háztartások folyamatosan megkapják a szükséges forrásokat a fennmaradáshoz és a beruházásokhoz. A TLTRO az EKB egyik fő eszköze a kedvező finanszírozási feltételek megőrzéséhez. Kedvező költségekkel biztos finanszírozási forrás a bankoknak feltéve, hogy támogatják a vállalkozásoknak és a háztartásoknak való hitelnyújtást. Olyan helyzetben is ösztönzi a hitelezést, amikor a bankok egyébként vonakodnának tőle.

A TLTRO a banki hitelezés ösztönzésével biztosítja, hogy a gazdasági szereplők élvezhessék monetáris politikánk előnyeit. A vállalati és háztartási hitelekből beruházásokat finanszíroznak, és támogatják az árukra és szolgáltatásokra fordított kiadásokat, különösen amikor a gazdaságnak komoly akadályokkal kell megbirkóznia. Ez cserébe segít abban, hogy az inflációt visszaállítsuk a 2% alatti, de ahhoz közeli célunkhoz.

Az EKB három TLTRO-sorozatot indított: 2014-ben a TLTRO–I-et, 2016-ban a TLTRO–II-t és 2019-ben a TLTRO–III-at.

A TLTRO–III fontos szerepet játszik a koronavírus-válság áthidalásában

A TLTRO–III az egyik legfontosabb intézkedésünk a koronavírus-válság gazdaságra gyakorolt hatásának leküzdéséhez. A bankok az EKB-tól kedvezően, akár −1%-os kamattal vehetnek fel hitelt, amely 0,5 százalékponttal alacsonyabb, mint az EKB betéti rendelkezésre állásának kamata. Ezzel az alacsonyabb kamattal jutalmazzák a bankokat, ha folyamatosan hitelt nyújtanak a vállalkozásoknak és a háztartásoknak. Ezeket a vonzóbb feltételeket 2020. június 24-től 2022. június 23-ig kínáljuk a bankoknak.

Ez arra ösztönzi őket, hogy több hitelt nyújtsanak hasonlóan vonzó feltételekkel, hogy a vállalatok és a háztartások könnyebben átvészeljék a koronavírus-válságot. A harmadik TLTRO-program tíz műveletből áll, amelynek mindegyike hároméves futamidejű (a korábbi TLTRO-k négyéves futamidejűek voltak). A bankoknak így három év áll a rendelkezésükre, hogy törlesszék a kölcsönt. A TLTRO–III műveletei 2019 szeptemberében kezdődtek meg, mielőtt a koronavírus-válság negatívan érintette volna a gazdaságot. Ezt követően 2020 márciusában, áprilisában majd decemberében kiigazították a válság negatív hatására adott válaszlépésként. Az utolsó műveletre 2021 decemberében kerül sor.

LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

További információk

Nyílt piaci műveletek: TLTRO