Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB objavljuje izmjene operativnog okvira za provedbu monetarne politike

13. ožujka 2024.

  • ESB je završio preispitivanje započeto u prosincu 2022.
  • Okvirom se utvrđuju načini na koje će Upravno vijeće usmjeravati kratkoročne stope na tržištu novca kako bi se kretale u skladu s odlukama o monetarnoj politici u uvjetima normalizacije bilance Eurosustava.

Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) danas je odlučilo izmijeniti operativni okvir za provedbu monetarne politike kako bi taj okvir ostao primjeren u uvjetima normalizacije bilance Eurosustava.

U prosincu 2022. Upravno vijeće najavilo je preispitivanje operativnog okvira za usmjeravanje kratkoročnih kamatnih stopa u europodručju. Današnjim se odlukama utvrđuju ključna načela i parametri za provedbu monetarne politike i osiguranje likvidnosti središnje banke u uvjetima postupnog smanjivanja viška likvidnosti, koji će u sljedećim godinama ostati znatan, u bankovnom sustavu.

»Zadovoljstvo mi je objaviti da je Upravno vijeće odobrilo izmjene operativnog okvira, kojima se uzimaju u obzir znatne promjene u financijskom sustavu i monetarnoj politici u posljednjih nekoliko godina,« rekla je predsjednica Christine Lagarde. »Zahvaljujući izmijenjenom okviru, provedba naše monetarne politike ostat će djelotvorna, pouzdana, fleksibilna i učinkovita i ubuduće u uvjetima normalizacije naše bilance.«

Više informacija možete pronaći u Izjavi Upravnog vijeća.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti službenici za novinare Lena-Sophie Demuth, tel. +49 162 2952316.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije