Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
  • SPOROČILO ZA JAVNOST

ECB objavlja spremembe operativnega okvira za izvajanje denarne politike

13. marec 2024

  • ECB je končala pregled, ki se je začel decembra 2022.
  • Okvir določa, kako bo Svet ECB usmerjal kratkoročne obrestne mere denarnega trga v skladu s sklepi o denarni politiki, ko se bo bilanca stanja Eurosistema postopno normalizirala.

Svet Evropske centralne banke (ECB) je danes potrdil spremembe operativnega okvira za izvajanje denarne politike, ki zagotavljajo, da okvir ostaja ustrezen v času, ko se bilanca stanja Eurosistema normalizira.

Pregled operativnega okvira za usmerjanje kratkoročnih obrestnih mer v euroobmočju je Svet ECB napovedal decembra 2022. Z današnjimi odločitvami je določil glavna načela in parametre za izvajanje denarne politike in zagotavljanje centralnobančne likvidnosti v času, ko se presežna likvidnost v bančnem sistemu postopno zmanjšuje, čeprav bo v prihodnjih letih še vedno ostala precejšnja.

»Z veseljem sporočam, da je Svet ECB odobril te spremembe operativnega okvira, ki upoštevajo velike premike v finančnem sistemu in denarni politiki v zadnjih letih,« je dejala predsednica Christine Lagarde. »Okvir nam bo omogočil, da bo denarna politika ostala uspešna, zanesljiva, prožna in učinkovita v prihodnjem obdobju, ko se bo naša bilanca stanja normalizirala.«

Dodatne informacije so na voljo v izjavi Sveta ECB.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je Lena-Sophie Demuth, tel. +49 162 2952316.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije