Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
  • COMUNICAT DE PRESĂ

BCE anunță modificări ale cadrului operațional de implementare a politicii monetare

13 martie 2024

  • BCE încheie evaluarea începută în decembrie 2022
  • Cadrul stabilește modul în care Consiliul guvernatorilor va orienta ratele dobânzilor pe termen scurt pe piața monetară în concordanță cu deciziile sale de politică monetară, pe fondul normalizării bilanțului Eurosistemului

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis astăzi să aducă o serie de modificări cadrului operațional de implementare a politicii monetare pentru a asigura că acesta rămâne adecvat, pe fondul normalizării bilanțului Eurosistemului.

În luna decembrie 2022, Consiliul guvernatorilor a anunțat o evaluare a cadrului operațional de orientare a ratelor dobânzilor pe termen scurt în zona euro. Deciziile adoptate astăzi stabilesc principiile și parametrii principali pentru implementarea politicii monetare și pentru furnizarea de lichiditate din partea băncii centrale în condițiile în care surplusul de lichiditate din sectorul bancar, deși se va menține semnificativ în anii următori, se reduce progresiv.

„Am plăcerea de a anunța aprobarea de către Consiliul guvernatorilor a acestor modificări aduse cadrului operațional, care sunt o recunoaștere a transformărilor semnificative înregistrate de sistemul financiar și politica monetară în ultimii ani”, a declarat președinta Christine Lagarde. „Cadrul va asigura că implementarea politicii noastre rămâne eficace, robustă, flexibilă și eficientă în viitor, pe fondul normalizării bilanțului nostru.”

Pentru mai multe informații, a se vedea declarația Consiliului guvernatorilor.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Lena-Sophie Demuth, tel.: +49 162 2952316.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media