Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB bejelentése a monetáris politika működési keretének módosításáról

13 március 2024

  • Az EKB lezárta a 2022 decemberében elkezdett felülvizsgálatot
  • A keretben meghatározzuk annak a módját, ahogy a Kormányzótanács a monetáris politikai döntéseivel összhangban a rövid lejáratú pénzpiaci kamatokat irányítja, miközben az eurorendszer mérlege normalizálódik

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa a mai napon úgy határozott, hogy módosítja a monetáris politika megvalósításának működési keretét azt biztosítandó, hogy az megfelelő maradjon, ahogy az eurorendszer mérlege normalizálódik.

A Kormányzótanács 2022 decemberében bejelentette, hogy felülvizsgálja a működési keretet, amellyel az euroövezetben a rövid lejáratú kamatlábakat irányítja. A mai döntésekkel a monetáris politika megvalósításának és a jegybanki likviditás nyújtásának az alapelveit és főbb paramétereit határozzuk meg, ahogy a bankrendszerben levő, az elkövetkező években ugyan még mindig jelentős többletlikviditás fokozatosan visszaesik.

„Örömmel jelentem be, hogy a Kormányzótanács jóváhagyta a működési keretének említett módosításait, amelyek figyelembe veszik a pénzügyi rendszert és a monetáris politikát az elmúlt években érintő jelentős változásokat” – mondta Christine Lagarde elnök. „A keret biztosítani fogja, hogy monetáris politikánk megvalósítása a jövőben is eredményes, teherbíró, rugalmas és hatékony legyen, ahogy a mérlegünk normalizálódik.”

További információkért lásd a Kormányzótanács közleményét.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek Lena-Sophie Demuthot keresni a +49 162 2952316 telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok