Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB je donio mišljenje o imenovanju novog člana Izvršnog odbora

27. rujna 2023.

  • Upravno vijeće nije iznijelo prigovor u vezi s predloženim kandidatom Pierom Cipolloneom.

Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) danas je donijelo mišljenje o preporuci Vijeća Europske unije o imenovanju člana Izvršnog odbora ESB‑a.

Upravno vijeće nije iznijelo prigovor u vezi s predloženim kandidatom Pierom Cipolloneom, koji je osoba s ugledom i stručnim iskustvom na monetarnom ili bankarskom području, što je zahtjev iz članka 283. stavka 2. Ugovora o funkcioniranju Europske unije. Cipollone je trenutačno zamjenik guvernera središnje banke Banca d’Italia.

Nakon što, osim Upravnog vijeća, mišljenje donese i Europski parlament, odluku o imenovanju novog člana Izvršnog odbora donijet će Europsko vijeće. Mišljenje Upravnog vijeća, koje će ubrzo biti objavljeno u Službenom listu Europske unije, objavit će se na mrežnim stranicama ESB‑a na svim službenim jezicima EU‑a.

Piero Cipollone bit će imenovan na osmogodišnji mandat koji se ne može obnoviti. Preuzet će dužnost od Fabija Panette, čiji mandat završava 31. listopada 2023., a Panetta će preuzeti dužnost guvernera središnje banke Banca d’Italia.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Peteru Ehrlichu, tel. +49 172 1316227.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije