Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
  • 23. siječnja 2020.

ESB pokrenuo preispitivanje svoje strategije monetarne politike

  • Preispitivanjem će se obuhvatiti kvantitativno određenje stabilnosti cijena, skup alata monetarne politike, ekonomska i monetarna analiza te komunikacijska praksa.
  • Druga pitanja, kao što su financijska stabilnost, zaposlenost i okolišna održivost, također će biti obuhvaćena preispitivanjem.
  • Očekuje se da će preispitivanje biti završeno do kraja 2020.
  • Preispitivanje će se zasnivati na temeljitoj analizi i otvorenom razmišljanju uz uključivanje svih dionika.

Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) danas je pokrenulo preispitivanje svoje strategije monetarne politike. Strategija monetarne politike donesena je 1998. Dio njezinih elemenata pojašnjen je 2003.

Od 2003. događaju se temeljite strukturne promjene u europodručju i svjetskom gospodarstvu. Smanjenje trenda rasta, zbog usporavanja proizvodnosti i starenja stanovništva, i naslijeđe financijske krize prouzročili su smanjenje kamatnih stopa te time ESB-u i drugim središnjim bankama ograničili prostor za ublažavanje monetarne politike konvencionalnim instrumentima u uvjetima nepovoljnih cikličkih kretanja. Osim toga, na nisku inflaciju ne može se odgovoriti jednako kao što se u prošlosti odgovaralo na visoku inflaciju. Ugrožena okolišna održivost, brza digitalizacija, globalizacija i razvoj financijskih struktura dodatno su preobrazili okružje u kojem monetarna politika djeluje, među ostalim inflacijsku dinamiku.

Imajući u vidu te izazove, Upravno vijeće odlučilo je pokrenuti preispitivanje strategije monetarne politike u potpunom skladu s ESB-ovim mandatom održavanja cjenovne stabilnosti, koji je utvrđen Ugovorom.

»S obzirom na temeljite promjene u našim gospodarstvima došao je trenutak za preispitivanje strategije kako bismo bili sigurni da svoj mandat ispunjavamo u najboljem interesu Europljana«, rekla je predsjednica ESB-a Christine Lagarde.

Upravno vijeće utvrdit će dosadašnju praksu, odnosno način na koji je strategija monetarne politike godinama podupirala ispunjenje ESB-ova mandata iz Ugovora, te razmotriti treba li prilagoditi neki element strategije. U preispitivanju će se velika pozornost posvetiti kvantitativnom određenju stabilnosti cijena, zajedno s pristupima i instrumentima kojima se ona postiže. U preispitivanju će se u obzir uzeti i kako druga pitanja, kao što su financijska stabilnost, zaposlenost i okolišna održivost, mogu biti važna za ispunjenje ESB-ova mandata. Upravno vijeće preispitat će učinkovitost i moguće popratne učinke skupa alata monetarne politike koji je razvijen tijekom proteklog desetljeća. Razmotrit će kako bi se ekonomska i monetarna analiza, na temelju kojih ESB procjenjuje rizike za stabilnost cijena, trebala posuvremeniti, među ostalim imajući u vidu trenutačne i nove trendove. Naposljetku, preispitat će svoju komunikacijsku praksu.

Očekuje se da će preispitivanje biti završeno do kraja godine. Upravno vijeće vodit će se načelima temeljite analize i otvorenog razmišljanja. U skladu s tim, Eurosustav će uključiti sve dionike.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Evi Taylor, tel. +49 69 1344 7162.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije