Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
  • COMUNICAT DE PRESĂ
  • 23 ianuarie 2020

BCE lansează evaluarea strategiei sale de politică monetară

  • Evaluarea va cuprinde formularea cantitativă a stabilității prețurilor, instrumentarul de politică monetară, analiza economică și cea monetară, precum și practicile de comunicare
  • Alte considerații, precum stabilitatea financiară, ocuparea forței de muncă și sustenabilitatea ecologică, vor face, de asemenea, parte din evaluare
  • Se așteaptă ca evaluarea să fie finalizată până la sfârșitul anului 2020
  • La baza evaluării vor sta analiza riguroasă, spiritul de deschidere și dialogul cu toate părțile interesate

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a lansat astăzi o evaluare a strategiei sale de politică monetară. Strategia de politică monetară a fost adoptată în anul 1998, iar unele dintre elementele sale au fost clarificate în 2003.

Din 2003, economia zonei euro și cea mondială au trecut printr-o serie de schimbări structurale profunde. Declinul trendului de creștere, pe seama încetinirii productivității și a îmbătrânirii populației, precum și repercusiunile crizei financiare au condus la reducerea ratelor dobânzilor, restrângând marja de care BCE și alte bănci centrale dispun pentru a relaxa politica monetară cu ajutorul unor instrumente convenționale în contextul unor evoluții ciclice nefavorabile. În plus, combaterea unei inflații scăzute este diferită față de dificultatea istorică a contracarării unei inflații ridicate. Amenințarea la adresa sustenabilității ecologice, digitalizarea rapidă, globalizarea și evoluția structurilor financiare au transformat și mai mult contextul politicii monetare, inclusiv dinamica inflației.

Având în vedere aceste dificultăți, Consiliul guvernatorilor a decis să lanseze o evaluare a strategiei sale de politică monetară, cu respectarea deplină a mandatului BCE privind stabilitatea prețurilor, astfel cum este consacrat în Tratat.

„Întrucât economiile noastre trec printr-o serie de transformări profunde, este momentul să efectuăm o evaluare a strategiei pentru a asigura îndeplinirea mandatului nostru în interesul suprem al cetățenilor europeni”, a declarat Christine Lagarde, președinta BCE.

Consiliul guvernatorilor va face un bilanț al modului în care strategia de politică monetară a sprijinit, de-a lungul anilor, îndeplinirea mandatului BCE în conformitate cu prevederile Tratatului și va analiza dacă este necesară ajustarea unor elemente ale strategiei. Formularea cantitativă a stabilității prețurilor, alături de abordările și instrumentele care permit asigurarea stabilității prețurilor, va deține un rol proeminent în cadrul acestui exercițiu. Evaluarea va ține cont și de modul în care alte considerații, precum stabilitatea prețurilor, ocuparea forței de muncă și sustenabilitatea ecologică, pot fi relevante în îndeplinirea mandatului BCE. Consiliul guvernatorilor va evalua eficacitatea și posibilele efecte secundare ale instrumentarului de politică monetară elaborat în ultimul deceniu. Consiliul guvernatorilor va examina modul în care analiza economică și cea monetară, cu ajutorul cărora BCE evaluează riscurile la adresa stabilității prețurilor, ar trebui actualizate, inclusiv din perspectiva tendințelor actuale și a celor noi. Nu în ultimul rând, Consiliul guvernatorilor își va evalua practicile de comunicare.

Se așteaptă ca procesul să fie finalizat până la sfârșitul anului. Consiliul guvernatorilor se va ghida după două principii: analiza riguroasă și spiritul de deschidere. În consecință, Eurosistemul va iniția un dialog cu toate părțile interesate.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Eva Taylor, tel.: +49 69 1344 7162.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media