Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Odluke o monetarnoj politici

14. lipnja 2018.

Tekst posuvremenjen radi izmjene prijevoda

Na današnjem sastanku održanom u Rigi Upravno vijeće ESB-a pomno je razmotrilo napredak prema ostvarenju postojane prilagodbe inflacijskih kretanja, uzimajući pritom u obzir najnovije makroekonomske projekcije stručnjaka Eurosustava, mjere pritisaka na cijene i plaće te neizvjesnost povezanu s budućim inflacijskim kretanjima.

Upravno vijeće donijelo je potom sljedeće odluke:

Prvo, u vezi s nestandardnim mjerama monetarne politike, Upravno vijeće nastavit će s neto kupnjama u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira u sadašnjem mjesečnom iznosu od 30 mlrd. EUR do kraja rujna 2018. Upravno vijeće predviđa da će se, ako novi podatci potvrde srednjoročne inflacijske izglede, u razdoblju od listopada do kraja prosinca 2018. provoditi mjesečne neto kupnje vrijednosnih papira u smanjenom iznosu od 15 mlrd. EUR te da će poslije tog razdoblja prestati.

Drugo, Upravno vijeće namjerava nastaviti politiku reinvestiranja glavnice dospjelih vrijednosnih papira kupljenih u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira tijekom duljeg razdoblja nakon završetka neto kupnji vrijednosnih papira, odnosno onoliko dugo koliko to bude potrebno za održavanje povoljnih likvidnosnih uvjeta i visokog stupnja prilagodljivosti monetarne politike.

Treće, Upravno vijeće odlučilo je da će kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja te kamatne stope na stalno raspoloživu mogućnost granične posudbe od središnje banke i na stalno raspoloživu mogućnost deponiranja kod središnje banke ostati nepromijenjene na razini od 0,00 %, 0,25 % odnosno –0,40 %. Upravno vijeće očekuje da će ključne kamatne stope ESB-a ostati na sadašnjim razinama barem do kraja još tijekom ljeta 2019. i zasigurno onoliko dugo koliko to bude potrebno kako bi se osigurala usklađenost inflacijskih kretanja s trenutačnim očekivanjima o postojanoj prilagodbi.

Današnjim odlukama o monetarnoj politici održava se sadašnji visok stupanj prilagodljivosti monetarne politike kojim se osigurava daljnja postojana prilagodba inflacije prema razinama koje su ispod, ali blizu 2 % u srednjoročnom razdoblju.

Predsjednik ESB-a iznijet će razloge za te odluke na današnjoj konferenciji za novinare s početkom u 14.30 po srednjoeuropskom vremenu.

Točne formulacije koje je usuglasilo Upravno vijeće možete pronaći u tekstu na engleskom jeziku.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije