Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
  • COMUNICAT DE PRESĂ

Decizii de politică monetară

14 iunie 2018

Traducere actualizată

În ședința de astăzi, care a avut loc la Riga, Consiliul guvernatorilor BCE a analizat cu atenție progresele înregistrate în direcția unei ajustări susținute a traiectoriei inflației, luând în considerare și cele mai recente proiecții macroeconomice ale experților Eurosistemului, măsurile presiunilor la nivelul prețurilor și salariilor, precum și incertitudinile asociate perspectivelor inflației.

Pe baza acestei analize, Consiliul guvernatorilor a adoptat următoarele decizii:

În primul rând, cu privire la măsurile neconvenționale de politică monetară, Consiliul guvernatorilor va continua să efectueze achiziții nete în cadrul programului de achiziționare de active în ritmul lunar actual de 30 de miliarde EUR până la sfârșitul lunii septembrie 2018. După această lună, Consiliul guvernatorilor anticipează, sub rezerva unor date noi care să confirme perspectivele inflației pe termen mediu ale Consiliului guvernatorilor, reducerea ritmului lunar al achizițiilor nete de active la 15 miliarde EUR până la sfârșitul lunii decembrie 2018 și încetarea acestora ulterior.

În al doilea rând, Consiliul guvernatorilor intenționează să aplice în continuare politica privind reinvestirea principalului aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul programului de achiziționare de active pe o perioadă extinsă după încheierea achizițiilor nete de active și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru menținerea unor condiții favorabile de lichiditate și a unui grad amplu de acomodare monetară.

În al treilea rând, Consiliul guvernatorilor a decis ca rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, −0,40%. Consiliul guvernatorilor anticipează menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale cel puțin până la sfârșitul veriiîn vara anului 2019 și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru a asigura că evoluția inflației rămâne în concordanță cu anticipațiile actuale privind o ajustare susținută a traiectoriei inflației.

Deciziile de politică monetară adoptate astăzi mențin gradul amplu actual de acomodare monetară care va asigura convergența în continuare susținută a ratelor inflației către niveluri inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu.

Președintele BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza acestor decizii în cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi, începând cu ora 14.30 (ora Europei Centrale).

Pentru formularea exactă convenită în cadrul Consiliului guvernatorilor, a se vedea versiunea în limba engleză.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media