Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
  • SPOROČILO ZA JAVNOST

Sklepi o denarni politiki

14. junij 2018

Posodobljeno za spremembo prevoda.

Svet ECB je na današnji seji, ki je potekala v Rigi, skrbno pregledal napredek pri vzdržnem prilagajanju gibanja inflacije, pri čemer je upošteval tudi najnovejše makroekonomske projekcije strokovnjakov Eurosistema, različna merila cenovnih in plačnih pritiskov ter negotovosti v obetih za gibanje inflacije.

Na podlagi tega pregleda je sprejel naslednje odločitve:

Prvič, kar zadeva nestandardne ukrepe denarne politike, bo Svet ECB nadaljeval neto nakupe v okviru programa nakupa vrednostnih papirjev na sedanji mesečni ravni 30 milijard EUR do konca septembra 2018. Svet pričakuje, da se bodo, če bodo novi podatki potrdili njegovo srednjeročno oceno, mesečni neto nakupi po septembru 2018 zmanjšali na 15 milijard EUR do konca decembra 2018, zatem pa se bodo neto nakupi končali.

Drugič, Svet ECB namerava politiko ponovnega investiranja glavnic zapadlih vrednostnih papirjev, kupljenih v okviru programa nakupa vrednostnih papirjev, nadaljevati daljše obdobje po koncu neto nakupov, vsekakor pa tako dolgo, kot bo potrebno, da se vzdržujejo ustrezne likvidnostne razmere in visoka raven spodbud denarne politike.

Tretjič, Svet ECB je sklenil, da pusti obrestno mero za operacije glavnega refinanciranja ter obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita nespremenjene na ravni 0,00%, 0,25% oziroma –0,40%. Svet pričakuje, da bodo ključne obrestne mere ECB na sedanji ravni ostale še vsaj do poletja čez poletje 2019, vsekakor pa tako dolgo, da se zagotovi gibanje inflacije v skladu s sedanjimi pričakovanji o vzdržnem poteku prilagajanja.

S sedanjimi sklepi o denarni politiki se ohranja visoka raven spodbud denarne politike, ki zagotavlja nadaljnje vzdržno približevanje inflacije na raven blizu 2%, a pod to mejo, v srednjeročnem obdobju.

Predsednik ECB bo razloge za te odločitve predstavil na novinarski konferenci, ki se bo začela danes ob 14.30 po srednjeevropskem času.

Za natančno tiste formulacije, ki jih je uskladil Svet ECB, glej angleško različico.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije