Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB objavljuje mišljenje o jedinstvenom mehanizmu rješavanja (SRM)

8. studenog 2013.

EMBARGO

Zabrana objave do 11.00 po srednjoeuropskom vremenu u petak, 8. studenoga 2013.
  • SRM bi trebao biti uspostavljen prije nego što ESB u potpunosti preuzme nadzorne dužnosti
  • Djelokrug SRM-a trebao bi uključivati sve kreditne institucije država članica EU-a koje sudjeluju u jedinstvenome nadzornom mehanizmu
  • ESB: institucije bi trebale postati predmet rješavanja isključivo nakon supervizorove ocjene da »propadaju ili će vjerojatno propasti«
  • ESB podržava uspostavu instrumenta sanacije vlastitim sredstvima prije 2018.
  • ESB: prijedlog uredbe je izmijenjen kako bi se osigurala mogućnost da članak 114. Ugovora bude pravna osnova za uspostavu SRM-a
  • ESB traži da kao promatrač bude zastupljen na svim plenarnim i izvršnim sjednicama Odbora za jedinstveno rješavanje

Europska središnja banka (ESB) objavila je danas svoje pravno mišljenje o jedinstvenom mehanizmu rješavanja [1]. Mišljenje je izdano na zahtjev Vijeća Europske unije i Europskog parlamenta.

ESB u potpunosti podržava uspostavu jedinstvenog mehanizma rješavanja. Prema mišljenju ESB-a, centralizirano će odlučivanje o pitanjima u vezi s rješavanjem doprinijeti većoj stabilnosti ekonomske i monetarne unije, a SRM će biti nužna nadopuna jedinstvenoga nadzornog mehanizma.

Prijedlog Uredbe o SRM-u sadrži tri ključna uvjeta za djelotvorno rješavanje:

  • jedinstven sustav
  • jedinstveno tijelo s ovlastima donošenja odluka
  • jedinstven fond koji bankarski sektor financira ex ante.

ESB smatra ključnim jasno razlikovanje dužnosti tijela za rješavanje od dužnosti nadzornih tijela. U skladu s Uredbom o jedinstvenome nadzornom mehanizmu, ESB ili nacionalna nadležna tijela trebali bi biti nadležni isključivo za ocjenu o tome propada li neka kreditna institucija ili hoće li vjerojatno propasti. Supervizorska ocjena će stoga biti nužan preduvjet za pokretanje postupka rješavanja neke institucije.

ESB pozdravlja poziv Vijeća Europske unije da se potrebni zakoni donesu tijekom mandata sadašnjeg saziva Europskog parlamenta. Nadalje, ESB snažno podržava plan prema kojemu bi SRM trebao postati djelatan 1. siječnja 2015. Kada jedinstveni nadzorni mehanizam postane djelatan i kada se nadzor bude provodio na europskoj razini, isto se mora dogoditi i s rješavanjem.

ESB također podržava ranije uvođenje instrumenta sanacije vlastitim sredstvima, koji je jedan od ključnih elemenata Direktive o oporavku i rješavanju banaka.

ESB primjećuje da su uloženi napori kako bi se unijele izmjene koje su potrebne da bi članak 114. (»usklađivanje nacionalnih odredaba«) Ugovora o funkcioniranju Europske unije mogao poslužiti kao pravna osnova. Zahvaljujući tim izmjenama uspostava SRM-a bila bi moguća i bez izmjene Ugovora.

U mišljenju ESB-a kaže se da je bolje jasno razdvojiti nadzorne funkcije od funkcija rješavanja, kako bi se izbjegli mogući sukobi interesa. ESB preporučuje da mu se omogući da kao promatrač sudjeluje na izvršnim i plenarnim sjednicama Odbora za jedinstveno rješavanje.

Predstavnici medija mogu postaviti upite Uti Harnischfeger, tel. +49 69 1344 6321, ili Peteru Ehrlichu, tel. +49 69 1344 8320.

  1. [1]Prijedlog Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi ujednačenih pravila i ujednačenog postupka za rješavanje kreditnih institucija i određenih investicijskih društava u okviru jedinstvenog mehanizma rješavanja i jedinstvenog fonda za rješavanje banaka te o izmjeni Uredbe (EU) br. 1093/2010 Europskog parlamenta i Vijeća.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije