Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Decizii adoptate de Consiliul guvernatorilor BCE (altele decât deciziile de stabilire a ratelor dobânzilor)

Iunie 2021

25 iunie 2021

Operațiuni de piață

Operaționalizarea administrării împrumuturilor și granturilor aferente pachetului NextGenerationEU

La data de 26 mai 2021, Consiliul guvernatorilor a adoptat Decizia (UE) 2021/874 (BCE/2021/25) de modificare a Deciziei (UE) 2019/1743 privind remunerarea deținerilor de rezerve excedentare și a anumitor depozite. Modificarea include aspecte operaționale legate de administrarea împrumuturilor și granturilor acordate în cadrul pachetului de sprijin în regim de urgență NextGenerationEU (NGEU) al UE. În consecință, BCE va deschide două conturi pentru Comisia Europeană: unul destinat deținerilor de numerar în scop prudențial aferente NGEU, necesar pentru asigurarea gestionării cu succes a plăților NGEU, și unul cu rol de cont intermediar, prin intermediul căruia să fie distribuite granturile statelor membre. Comisia Europeană va rambursa costurile de personal ale BCE pentru acest serviciu. De asemenea, Consiliul guvernatorilor a decis că fondurile deținute în contul dedicat deținerilor de numerar aferente NGEU vor fi remunerate, până la o limită de 20 de miliarde EUR, la 0% sau la rata dobânzii pentru facilitatea de depozit, fiind aleasă cea mai mare dintre cele două, și, implicit, vor fi exceptate, până la acest prag, de la aplicarea unor rate negative ale dobânzilor. Sumele care depășesc pragul exceptat de 20 de miliarde EUR vor fi remunerate la rata dobânzii pentru facilitatea de depozit. Se așteaptă ca NGEU să ofere asistență financiară în cuantum de până la 750 de miliarde EUR, sub formă de împrumuturi și granturi din partea Uniunii Europene, statelor membre afectate.

Modificarea Orientării BCE/2014/31 privind măsuri suplimentare temporare legate de operațiunile de refinanțare din Eurosistem

La data de 2 iunie 2021, Consiliul guvernatorilor a adoptat Orientarea (UE) 2021/975 (BCE/2021/26) de modificare a Orientării BCE/2014/31 privind măsuri suplimentare temporare legate de operațiunile de refinanțare din Eurosistem și eligibilitatea colateralului. Modificarea pune în aplicare decizia Consiliului guvernatorilor din 10 decembrie 2020 privind durata măsurilor de relaxare a cerințelor privind garanțiile. Aceasta prelungește, de la 29 septembrie 2021 la 30 iunie 2022, data explicită a încetării dispozițiilor privind menținerea eligibilității anumitor active tranzacționabile și emitenți eligibili la data de 7 aprilie 2020. Băncile centrale din Eurosistem se conformează orientării începând cu 30 septembrie 2021.

Modificări aduse cadrelor existente pentru creanțe suplimentare de natura creditelor

La data de 10 iunie 2021, Consiliul guvernatorilor a aprobat posibilitatea unei extinderi suplimentare cu șase luni (de la 30 iunie la 31 decembrie 2021) a perioadei în care garanțiile nou acordate în cadrul schemelor de garantare de către autoritățile guvernamentale/sectorul public extinse în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19) pot fi acceptate de băncile centrale naționale pentru creanțele de natura creditelor eligibile în cadrele temporare pentru creanțe suplimentare de natura creditelor. Aceasta este în concordanță cu decizia Comisiei Europene de a prelungi Cadrul temporar de ajutor de stat pentru o perioadă suplimentară de șase luni, până la 31 decembrie 2021.

Politică macroprudențială și stabilitate financiară

Răspunsul Eurosistemului la consultarea publică organizată de ESMA cu privire la cadrul de reglementare a fondurilor de piață monetară din UE

La data de 23 iunie 2021, Consiliul guvernatorilor a aprobat răspunsul Eurosistemului la consultarea publică organizată de ESMA cu privire la cadrul de reglementare a fondurilor de piață monetară din UE. Documentul va fi disponibil în curând pe website-ul BCE.

Infrastructura pieței și plăți

Raportul anual 2020 privind TARGET

La data de 20 mai 2021, Consiliul guvernatorilor a luat notă de Raportul anual 2020 privind TARGET, care a fost publicat ulterior pe website-ul BCE. Raportul oferă informații despre traficul și performanța operațională a TARGET2, precum și despre principalele evoluții din anul 2020. Acesta include, de asemenea, șapte casete pe teme de o relevanță deosebită în 2020, mai exact evoluția traficului TARGET2 și impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19), introducerea măsurilor de accesibilitate paneuropeană a Serviciului de decontare a plăților instant prin intermediul TARGET (TARGET Instant Payment Settlement – TIPS), efectele Brexit asupra traficului TARGET2, punctele forte ale mecanismelor de economisire a lichidității în cadrul TARGET2, profilurile în materie de plăți ale participanților la TARGET2, incidente majore legate de TARGET2 în 2020, precum și proiectul de consolidare TARGET2/TARGET2-Securities (T2S) și viitoarele servicii de decontare pe bază brută în timp real (real-time gross settlement – RTGS).

Evoluțiile decontării valutare în cadrul TIPS

La data de 11 iunie 2021, Consiliul guvernatorilor a decis că introducerea unei funcții de decontare valutară în cadrul TIPS este în concordanță cu obiectivele strategice ale Eurosistemului. Activitatea de explorare a unei capacități valutare în cadrul TIPS a demarat în luna octombrie 2020, când BCE și Sveriges riksbank au anunțat o investigație comună, destinată să identifice dacă platforma ar putea procesa sau nu operațiuni între euro și coroana suedeză. Următoarea etapă a investigației este definirea unui posibil model operațional și a cadrului juridic. Se așteaptă ca TIPS să ofere decontare a plăților instant în coroană suedeză începând cu luna mai 2022, când Sveriges riksbank va adera la platformă. Plăți instant în coroană daneză ar putea deveni, de asemenea, disponibile până în noiembrie 2025, când Danmarks Nationalbank este programată să adere. Mai multe detalii sunt disponibile în secțiunea care conține noutăți referitoare la plăți și piețe de pe website-ul BCE.

Situațiile financiare ale T2S pentru anul 2020

La data de 17 iunie 2021, Consiliul guvernatorilor a aprobat publicarea situațiilor financiare aferente T2S pentru exercițiul financiar 2020 și a luat notă de opinia conexă a auditorului extern. Publicarea acestor situații îndeplinește o obligație prevăzută în Acordul-cadru privind T2S și este destinată informării clienților și a părților interesate ale T2S, precum și a publicului larg cu privire la situația financiară a T2S. Documentele sunt disponibile pe website-ul BCE.

Avize privind acte juridice

Avizul BCE cu privire la obligația de acceptare a plăților în numerar în Polonia

La data de 14 mai 2021, Consiliul guvernatorilor a adoptat Avizul CON/2021/18, la solicitarea președintelui Narodowy Bank Polski (NBP), acționând în numele președintelui Republicii Polonia.

Avizul BCE cu privire la instituirea unui registru pentru datele de bază ale întreprinderilor în Germania

La data de 25 mai 2021, Consiliul guvernatorilor a adoptat Avizul CON/2021/19, la solicitarea Ministerului Federal al Afacerilor Economice și Energiei din Germania.

Avizul BCE cu privire la o propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind reziliența operațională digitală a sectorului financiar

La data de 4 iunie 2021, Consiliul guvernatorilor a adoptat Avizul CON/2021/20, la solicitarea Consiliului Uniunii Europene și a Parlamentului European.

Avizul BCE cu privire la rolul Central Bank of Cyprus în ceea ce privește emiterea de garanții guvernamentale față de instituții de credit

La data de 11 iunie 2021, Consiliul guvernatorilor a adoptat Avizul CON/2021/21, la solicitarea Ministerului Finanțelor din Republica Cipru.

Avizul BCE cu privire la reglementarea diferențelor dintre scadențele pentru forint practicate de instituțiile de credit

La data de 11 iunie 2021, Consiliul guvernatorilor a adoptat Avizul CON/2021/22, la solicitarea Magyar Nemzeti Bank.

Guvernanță corporativă

Un nou membru al Comitetului pentru infrastructura pieței

La data de 11 iunie 2021, Consiliul guvernatorilor l-a numit pe dl Julian Reischle, director general al Direcției generale sisteme de plăți și de decontare din cadrul Deutsche Bundesbank, în funcția de membru al Comitetului pentru infrastructura pieței până la 31 mai 2022. Dl Reischle îl înlocuiește pe dl Jochen Metzger, care a preluat un alt post în cadrul Deutsche Bundesbank, cu efect imediat.

Statistică

Consultarea publică referitoare la evaluarea cadrului privind nerespectarea cerințelor de raportare statistică

La data de 17 iunie 2021, Consiliul guvernatorilor a aprobat lansarea unei consultări publice referitoare la procedurile privind încălcările aplicabile în situațiile de nerespectare a cerințelor de raportare statistică. Obiectivul evaluării este raționalizarea procedurilor privind încălcările și clarificarea rolurilor instituțiilor relevante în cadrul procesului. Documentația conexă este disponibilă pe website-ul BCE. Adoptarea formală a cadrului juridic revizuit privind nerespectarea este așteptată până la sfârșitul anului 2021.

Supravegherea bancară a BCE

Modificarea regulamentului BCE privind raportarea de informații financiare în materie de supraveghere

La data de 14 mai 2021, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la o propunere a Consiliului de supraveghere de a adopta Regulamentul (UE) 2021/943 (BCE/2021/24) de modificare a Regulamentului (UE) 2015/534 privind raportarea de informații financiare în materie de supraveghere (BCE/2015/13) (Regulamentul FINREP al BCE). Modificarea a fost necesară în vederea actualizării trimiterilor la modificările referitoare la actele juridice ale UE menționate în Regulamentul FINREP al BCE (de exemplu, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/451 al Comisiei, recent adoptat, în ceea ce privește raportarea în scopuri de supraveghere a instituțiilor și Regulamentul (UE) 2019/876 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 575/2013) și a menținerii consecvenței cu acestea. Actul juridic modificat al BCE se aplică de la 28 iunie 2021.

Nerespectarea temporară a Ghidului ABE referitor la gama de scenarii care vor fi utilizate în planurile de redresare

La data de 18 mai 2021, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la o propunere a Consiliului de supraveghere de a notifica Autoritatea bancară europeană (ABE) referitor la faptul că, în ceea ce privește instituțiile semnificative aflate sub supravegherea sa directă, BCE nu va respecta temporar părți din Ghidul ABE referitor la gama de scenarii care vor fi utilizate în planurile de redresare (EBA/GL/2014/06) în perioada în care aplică o abordare țintită pentru prezentarea planurilor de redresare. Aceasta înseamnă că, în 2021, BCE nu va solicita ca instituțiile semnificative să includă cel puțin trei scenarii în planurile lor de redresare, astfel cum se prevede în ghid. În schimb, având în vedere pandemia de COVID-19 în curs, BCE va cere băncilor să se concentreze asupra elementelor unui plan de redresare care sunt esențiale în vederea pregătirii pentru situațiile de criză și să transmită două scenarii (unul sistemic și unul idiosincratic), care ar trebui să țină cont de repercusiunile economice ale pandemiei asupra băncilor.

Respectarea Ghidului ABE privind tratamentul alternativ al expunerilor instituțiilor legate de acordurile de răscumpărare tripartite

La data de 21 mai 2021, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la o propunere a Consiliului de supraveghere de a notifica ABE referitor la faptul că, în ceea ce privește instituțiile semnificative aflate sub supravegherea sa directă, BCE se va conforma, până la 28 iunie 2021, Ghidului ABE de stabilire a condițiilor de aplicare a tratamentului alternativ al expunerilor instituțiilor legate de „acordurile de răscumpărare tripartite”, astfel cum sunt prevăzute la articolul 403 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 în cazul expunerilor mari (EBA/GL/2021/01).

Respectarea Ghidului ABE privind subseturile adecvate de expuneri sectoriale în cadrul aplicării unui amortizor de risc sistemic

La data de 28 mai 2021, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la o propunere a Consiliului de supraveghere de a notifica ABE referitor la faptul că BCE se va conforma Ghidului ABE privind subseturile adecvate de expuneri sectoriale cărora autoritățile competente sau desemnate le pot aplica un amortizor de risc sistemic în conformitate cu articolul 133 alineatul (5) litera (f) din Directiva 2013/36/UE (EBA/GL/2020/13). În practică, BCE va putea aplica un amortizor de risc sistemic sectorial față de statele membre participante la Mecanismul unic de supraveghere (MUS), care își exercită competențele în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul privind MUS (Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 al Consiliului), numai după aceste state au transpus Directiva privind cerințele de capital (CRD V) în cadrele lor naționale.

Consultarea publică referitoare la pachetul de optimizare în materie de competență și onorabilitate

La data de 1 iunie 2021, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la o propunere a Consiliului de supraveghere de a lansa o consultare publică referitoare la modelele actualizate pentru chestionarul și ghidul BCE privind evaluările competenței și onorabilității. Obiectivul ghidului revizuit, actualizat ultima dată în luna mai 2018, este de a explica mai detaliat orientările referitoare la politici, precum și practicile și procesele de supraveghere aplicate de BCE la evaluarea adecvării numirilor în organele de conducere ale instituțiilor de credit semnificative și de a preciza așteptările principale ale BCE în această privință. Mai multe informații sunt disponibile în secțiunea referitoare la consultări publice de pe website-ul privind supravegherea bancară al BCE.

Consultarea publică referitoare la opțiunile și marjele de apreciere prevăzute în dreptul Uniunii

La data de 7 iunie 2021, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la o propunere a Consiliului de supraveghere de a lansa o consultare publică referitoare la proiectele de revizuire a Ghidului BCE privind opțiunile și marjele de apreciere disponibile în dreptul Uniunii și a actelor juridice conexe ale BCE. Mai multe informații vor fi disponibile în curând în secțiunea referitoare la consultări publice de pe website-ul privind supravegherea bancară al BCE.

Decizia privind extinderea excluderii temporare a anumitor expuneri față de băncile centrale din indicatorul de măsurare a expunerii totale având în vedere pandemia de COVID-19

La data de 9 iunie 2021, Consiliul guvernatorilor a decis să își exprime acordul cu Consiliul de supraveghere cu privire la existența în continuare a unor „circumstanțe excepționale” care permit extinderea excluderii temporare a anumitor expuneri față de băncile centrale din indicatorul de efectului de levier pentru a sprijini transmisia politicii monetare a BCE. În opinia Consiliului guvernatorilor, condiția unor circumstanțe excepționale care justifică această excludere temporară continuă să fie îndeplinită pentru zona euro în ansamblu. Acest aviz privind politica monetară al Consiliului guvernatorilor a fost urmat de o decizie a BCE adoptată în cadrul competenței sale de supraveghere – Decizia BCE/2021/27 privind excluderea temporară a anumitor expuneri față de băncile centrale din indicatorul de măsurare a expunerii totale având în vedere pandemia de COVID-19 și de abrogare a Deciziei (UE) 2020/1306 – pentru a permite băncilor semnificative aflate sub supravegherea sa directă să excludă anumite expuneri față de băncile centrale din indicatorul efectului de levier până la 31 martie 2022. Comunicatul de presă pe această temă este disponibil pe website-ul privind supravegherea bancară al BCE.

Declarație publică comună privind încetarea stabilirii LIBOR

La data de 18 iunie 2021, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la o propunere a Consiliului de supraveghere de a emite o declarație publică comună împreună cu Comisia Europeană, ABE și ESMA în vederea asigurării unei tranziții fără sincope de la rata dobânzii interbancare practicată pe piața londoneză (London interbank offered rate – LIBOR). Cele patru instituții încurajează ferm participanții pe piață să utilizeze timpul rămas până la încetarea sau pierderea reprezentativității USD LIBOR, GBP LIBOR, JPY LIBOR, CHF LIBOR și EUR LIBOR pentru a-și reduce substanțial expunerea la aceste rate ale dobânzilor. Declarația este disponibilă pe website-ul privind supravegherea bancară al BCE.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media