Menu

Digitalni euro

Digitalizacija je dosegla vsak kotiček našega življenja in spremenila način plačevanja.

V tej novi dobi bi digitalni euro omogočal državljanom v euroobmočju, da imajo brezplačen dostop do preprostega, splošno sprejetega, varnega in zaupanja vrednega plačilnega sredstva.

Digitalni euro bi bil še vedno euro: tako kot bankovci, samo v digitalni obliki. Bil bi elektronska oblika denarja, ki ga izdaja Eurosistem (ECB in nacionalne centralne banke) in je dostopen vsem državljanom in podjetjem.

Digitalni euro ne bi zamenjal gotovine, ampak bi jo dopolnjeval. Eurosistem bo še naprej zagotavljal, da imate dostop do eurske gotovine povsod v euroobmočju.

Digitalni euro bi vam omogočal dodatno izbiro pri plačevanju in lažje opravljanje plačil, s čimer bi skupaj z gotovino prispeval k finančni vključenosti.

»Euro pripada Evropejcem in mi smo njegovi varuhi. Pripravljeni moramo biti, da izdamo digitalni euro, če bo to postalo potrebno.«

Christine Lagarde, predsednica ECB

Zakaj digitalni euro?

Digitalni euro bi bil hiter, enostaven in varen instrument za opravljanje vsakodnevnih plačil.

Digitalni euro bi podpiral digitalizacijo evropskega gospodarstva in aktivno spodbujal inovacije na področju plačil malih vrednosti.

ECB in nacionalne centralne banke v euroobmočju proučujejo prednosti in tveganja, tako da bo lahko denar še naprej dobro služil Evropejcem.

Poročilo o digitalnem euru

Kakšne so druge prednosti digitalnega eura?

Digitalni euro bi združeval učinkovitost digitalnega plačilnega instrumenta in varnost centralnobančnega denarja.

Ljudem bi pomagal v primerih, ko ne želijo več uporabljati gotovine, ter preprečil odvisnost od digitalnih plačilnih sredstev, ki jih izdajajo in kontrolirajo subjekti zunaj euroobmočja, kar bi lahko spodkopalo finančno stabilnost in denarno suverenost.

Ena od ključnih prednostnih nalog bi bila varovanje zasebnosti, tako da bi digitalni euro pomagal ohranjati zaupanje pri plačevanju v digitalni dobi.

Kdaj bo na voljo?

Nismo se še odločili, ali bomo digitalni euro izdali. Trenutno smo v pripravljalni fazi: razvijamo koncept, izvajamo praktično preizkušanje, poslušamo mnenja širše javnosti in sodelujemo z različnimi zainteresiranimi stranmi.

Odločitev o tem, ali bomo zagnali projekt digitalnega eura, bomo sprejeli sredi leta 2021, da bi bili pripravljeni na morebitno izdajo digitalnega eura enkrat v prihodnosti.

»Našo valuto moramo pripraviti na prihodnost. Ne smemo čakati križem rok.«

Fabio Panetta, član Izvršilnega odbora ECB

Analizirali smo prednosti in izzive digitalnega eura

Kakšen naj bi bil?

Strokovnjaki iz ECB in nacionalnih centralnih bank v euroobmočju so določili več temeljnih pogojev, ki bi jih moral izpolnjevati digitalni euro, med katerimi so enostavna dostopnost, zanesljivost, varnost, ekonomičnost, zasebnost in skladnost z zakonodajo. Na podlagi teh značilnosti bomo opredelili, kakšen naj bi bil.

Digitalni euro bi bil zasnovan tako, da bi bil povezljiv z zasebnimi plačilnimi rešitvami, s čimer bi potrošnikom lahko zagotavljali vseevropske rešitve in dodatne storitve.

Bo digitalni euro upravljala ECB?

ECB je v imenu evropskih državljanov varuhinja eura, naj bo ta v obliki bankovcev ali v digitalni obliki.

Želimo ohraniti vrednost našega denarja in zagotoviti, da digitalni euro – ne glede na njegovo obliko – v končni fazi varuje in regulira centralna banka.

Zakaj digitalni euro ne bi bil ena od vrst kriptoimetij?

Kriptoimetja se bistveno razlikujejo od centralnobančnega denarja: njihove cene so volatilne, ker sama po sebi nimajo vrednosti in ni zanesljive institucije, ki bi jih krila.

Ljudje, ki bi uporabljali digitalni euro, bi mu zaupali enako kot gotovini, saj centralna banka obojemu zagotavlja kritje, to pa je nekaj, česar kriptoimetja, na primer stabilni kriptokovanci, nimajo.

Pojasnjujemo: Kaj je bitcoin?

Zahvaljujemo se vam za vaše mnenje!

Tako kot euro, ki ga že uporabljamo vsak dan, bi moral tudi digitalni euro izpolnjevati potrebe širokega kroga uporabnikov.

Pri ocenjevanju bi zato morali upoštevati vse morebitne posledice tako za denarno politiko kot tudi za finančno stabilnost.

Hvala vsem, ki ste sodelovali v javnem posvetovanju, ki se je končalo 12. januarja, prejeli pa smo več kot 8.000 odzivov. Rezultate posvetovanja nameravamo objaviti spomladi.

Imate kakšno vprašanje? Pišite nam po e-pošti.

Sporočilo za javnost

Vseevropska plačila pred novimi obzorji

Načini plačevanja se temeljito spreminjajo in centralne banke imajo pri tem ključno vlogo. Evropska plačila mora podpirati konkurenčen in inovativen trg, ki izpolnjuje potrebe potrošnikov, hkrati pa ohranja evropsko suverenost. Zaradi tega smo oblikovali celovito strategijo plačil v digitalni dobi.

Glavni poudarki s konference ECB

Digitalni euro za digitalno dobo

Digitalni euro bi bil digitalni simbol napredka in integracije v Evropi, je ob predstavitvi poročila o digitalnem euru dejal član Izvršilnega odbora ECB Fabio Panetta. ECB je od uvedbe eura odgovorna za ohranjanje zaupanja državljanov v našo valuto. Digitalni euro bi bil tako kot gotovina dostopen vsem ter bi omogočal večjo izbiro med različnimi načini opravljanja plačil.

Zaslišanje v Evropskem parlamentu

Podkast

Podkast ECB: je napočil čas za digitalni euro?

Kaj je digitalni euro? Kakšne prednosti bi prinesel in kako bi vplival na to, kako plačujemo? Kdaj naj bi bil na voljo? Naš gostitelj Michael Steen o teh in drugih vprašanjih razpravlja z Ulrichom Bindseilom, ki je v ECB odgovoren za tržno infrastrukturo in plačila.

Več (na voljo samo v angleščini)

Govori, intervjuji in objave članov Izvršilnega odbora ECB