European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Kaj so obvezne rezerve?

11. avgust 2016 (spremenjeno 27. oktobra 2022)

Banke v euroobmočju morajo imeti na svojem tekočem računu pri nacionalni centralni banki določen znesek sredstev kot rezerve. Ta sredstva se imenujejo obvezne rezerve. Obvezne rezerve bank so določene za obdobje šestih do sedmih tednov, ki se imenuje obdobje izpolnjevanja obveznih rezerv. Znesek sredstev, ki ga je treba vzdrževati, se izračuna na podlagi bilance stanja, ki jo ima banka pred začetkom vsakega obdobja izpolnjevanja.

V času trajanja obdobja izpolnjevanja obveznih rezerv morajo banke zagotoviti, da je povprečna raven sredstev, ki jih imajo kot rezerve, na ravni zahtevanih obveznih rezerv. Na svojem računu pri nacionalni centralni banki jim ni treba ves čas hraniti celotnega zneska. To bankam omogoča, da se na kratkoročne spremembe na denarnih trgih odzivajo z dodajanjem ali odvzemanjem sredstev, ki jih hranijo kot rezerve. To po drugi strani prispeva k stabilizaciji obrestnih mer denarnega trga.

Trenutno morajo imeti banke pri svoji nacionalni centralni banki najmanj 1% nekaterih obveznosti, predvsem vlog komitentov. Skupne obvezne rezerve bank v euroobmočju so objavljene dnevno na strani o analizi likvidnosti.

Ob koncu obdobja izpolnjevanja obveznih rezerv nacionalne centralne banke v euroobmočju izplačajo obresti na obvezne rezerve, ki jih pri njih hranijo banke. Ta obrestna mera je bila v preteklosti vezana na obrestno mero za operacije glavnega refinanciranja. Od 21. decembra 2022 pa se obvezne rezerve obrestujejo po obrestni meri za odprto ponudbo mejnega depozita. S to spremembo se bolje usklajujejo obresti, ki jih banke dobijo od obveznih rezerv, s prevladujočimi obrestnimi merami denarnega trga.

Obvezne rezerve so v centralnem bančništvu običajno orodje denarne politike. Vseeno jih nekatere centralne banke, na primer avstralska, kanadska in švedska centralna banka, ne uporabljajo.

GLEJTE TUDI

Več o tej temi