European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mi a kötelező tartalék?

2016. augusztus 11. (Frissítés időpontja: 2022. október 27.)

Az euroövezeti bankok kötelesek bizonyos mennyiségű pénzeszközt tartalékolni a nemzeti központi bankjuknál vezetett folyószámlájukon. Ezeket a pénzeszközöket nevezzük kötelező tartaléknak. A bankok tartalékkötelezettségét hat–hét hetes időszakra (tartalékperiódus) vetítve állapítják meg, a szükséges pénzmennyiséget pedig a bank tartalékperiódus kezdetét megelőző mérlege alapján számítják.

A tartalékperiódus alatt a bankoknak gondoskodniuk kell róla, hogy a tartalékként képzett átlagos forrásmennyiség megfeleljen a tartalékkötelezettségüknek. Nem szükséges, hogy a teljes összeg állandóan jelen legyen a nemzeti központi banknál vezetett számlán. Ez lehetővé teszi, hogy a bankok úgy reagáljanak a rövid távú pénzpiaci ingadozásokra, hogy betesznek a tartalékba vagy kivesznek belőle, ami pedig segít a pénzpiaci kamatlábak stabilizálásában.

A bankoknak jelenleg bizonyos kötelezettségük – főként ügyfélbetéteik – legalább 1%-át a nemzeti központi bankban vezetett számlán kell tartaniuk. Az euroövezeti bankok teljes kötelező tartalékát naponta közzétesszük a likviditás-elemzés oldalon.

A tartalékperiódus végén az euroövezeti nemzeti központi bankok kamatot fizetnek a bankok náluk tartott kötelező tartaléka után. Ezt a kamatot hosszú időn keresztül az irányadó refinanszírozási műveletek (MRO) kamatlábán rögzítették. 2022. december 21-től a kötelező tartalék díjazása a betéti rendelkezésre állás kamatlába szerint történik. A módosítás jobban összehangolja a kötelező tartalék után fizetett kamatot az uralkodó pénzpiaci kamatokkal.

A kötelező tartalék gyakori monetáris politikai eszköz a központi bankok eszköztárában. Néhányan azonban nem élnek ezzel az eszközzel, ide tartozik például a Reserve Bank of Australia, a Bank of Canada és a Sveriges Riksbank.

LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

További információk

Kötelező tartalék