Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Jedinstveno područje plaćanja u eurima (SEPA): postignuta je važna prekretnica u vezi s plaćanjima malih vrijednosti

1. kolovoza 2014.

EMBARGO

Zabrana objave do 10.00 po srednjoeuropskom vremenu u petak, 1. kolovoza 2014.
  • Mjesečno će se na prostoru SEPA-e vršiti više od dvije milijarde kreditnih transfera i izravnih terećenja.
  • Završen je jedan od najvećih projekata financijske integracije na svijetu.
  • Potrošači i poduzeća mogu upotrebljavati jedinstvene bankovne račune za sve kreditne transfere i izravna terećenja u eurima u Europi.
  • Poduzeća se mogu širiti na nova tržišta bez dodatnih plaćanja.

Europska središnja banka (ESB) danas obilježava važnu prekretnicu u integraciji plaćanja malih vrijednosti u Europi. Nakon 15 godina rada uspješno je ostvareno jedinstveno područje plaćanja u eurima (SEPA) za kreditne transfere i izravna terećenja u europodručju. Odsad će se svakog mjeseca na prostoru europodručja vršiti više od dvije milijarde plaćanja u novim, standardiziranim formatima.

SEPA europskim potrošačima i poduzećima pruža nove mogućnosti.

  • Zahvaljujući njoj, potrošači će se moći služiti samo jednim eurskim bankovnim računom za sve kreditne transfere i izravna terećenje, bez obzira na to gdje se u Europi nalaze poduzeća odnosno primatelji.
  • Uvođenjem novih pravila kojim se olakšava povrat novca kod izravnih terećenja, SEPA jača zaštitu potrošača.
  • Poduzećima omogućuje da rastu i šire svoj doseg unutar Europe te smanjuje troškove tako što pruža standardiziran okvir za sva njihova plaćanja. Poduzeća se odsad mogu služiti jedinstvenim sustavom i skupom računa za cjelokupnu trgovinu u eurima unutar Europe.

„Uspješnim dovršenjem SEPA-e dodatno se pospješuje financijska integracija Europe“, rekao je član Izvršnog odbora ESB-a Yves Mersch. „Time se uklanjaju prepreke kreditnim transferima i izravnim terećenjima koje su smetale poduzećima i potrošačima.“

Eurosustav, koji se sastoji od ESB-a i nacionalnih središnjih banaka država članica europodručja, pratio je migraciju na SEPA-u i njezinu provedbu od samog početka, omogućujući otvoren dijalog svih strana (banke, poduzeća, potrošači, tijela javne vlasti,vlade te srednji i mali poduzetnici). Taj pristup doprinio je uspješnom dovršenju SEPA-e za kreditne transfere i izravna terećenja u europodručju, čime je uspješno okončan jedan od najvećih projekata financijske integracije na svijetu.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Eszter Miltényi-Torstensson na +49 69 1344 8034.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije