Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Enotno območje plačil v eurih (SEPA) je doseglo pomemben mejnik pri plačilih malih vrednosti

1. avgust 2014

EMBARGO

Prepoved objave do 10.00 po srednjeevropskem času v petek, 1. avgusta 2014
  • Skozi SEPA bo opravljenih več kot 2 milijardi kreditnih plačil in direktnih obremenitev na mesec.
  • Dokončan je eden izmed največjih projektov finančne integracije na svetu.
  • Potrošniki in podjetja lahko za vsa eurska kreditna plačila in direktne obremenitve v Evropi uporabljajo en sam bančni račun.
  • Podjetjem omogoča, da svoje dejavnosti brez dodatnih plačilnih stroškov razširijo na nova tržišča.

Evropska centralna banka (ECB) danes obeležuje pomemben mejnik v procesu integracije plačil malih vrednosti v Evropi. Po 15 letih dela je enotno območje plačil v eurih (SEPA) za kreditna plačila in direktne obremenitve v euroobmočju uspešno vzpostavljeno. Zdaj bo po celotnem euroobmočju vsak mesec v novih standardiziranih formatih opravljenih več kot dve milijardi plačil.

SEPA evropskim potrošnikom in podjetjem odpira nove možnosti.

  • Potrošnikom omogoča uporabo enega samega eurskega bančnega računa za vsa kreditna plačila in direktne obremenitve, ne glede na to, kje v Evropi se nahajajo prejemniki ali podjetja. Ker uvaja nova pravila glede vračil, krepi tudi varstvo potrošnikov pri direktnih obremenitvah.
  • Podjetjem omogoča rast in širitev znotraj Evrope ter s standardiziranim okvirom za vsa njihova plačila znižuje stroške. Podjetja lahko zdaj v celotni eurski trgovinski menjavi v Evropi uporabljajo en sam sistem in niz računov.

»Uspešno dokončanje SEPA še dodatno krepi finančno integracijo v Evropi,« je dejal Yves Mersch, član Izvršilnega odbora ECB. »Odpravlja ovire za kreditna plačila in direktne obremenitve, ki odslej ne bodo več omejevale niti podjetij niti potrošnikov.«

Eurosistem, ki ga sestavljajo ECB in nacionalne centralne banke držav članic euroobmočja, že od samega začetka spremlja prehod na SEPA in njeno vzpostavitev, pri čemer omogoča odprt dialog med vsemi stranmi (bankami, družbami, potrošniki, državnimi organi, vladami ter malimi in srednje velikimi podjetji). Ta pristop je prispeval k uspešnemu dokončanju SEPA za kreditna plačila in direktne obremenitve v euroobmočju, kar je eden izmed največjih projektov finančne integracije na svetu.

Za novinarska vprašanja se obrnite na Eszter Miltényi-Torstensson na tel. +49 69 1344 8034.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije