Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

SEPA bereikt belangrijke mijlpaal bij retailbetalingen

1 augustus 2014

EMBARGO

Persembargo tot vrijdag 1 augustus 2014, 10.00 uur Midden-Europese tijd
  • SEPA (het gemeenschappelijk eurobetalingsgebied) krijgt meer dan twee miljard overschrijvingen en automatische afschrijvingen per maand te verwerken.
  • Een van de grootst financiële integratieprojecten ter wereld is afgerond.
  • Consumenten en bedrijven kunnen voor al hun overschrijvingen en automatische afschrijvingen in Europa nu één bankrekening gebruiken.
  • Bedrijven kunnen nieuwe markten betreden zonder extra kosten voor het betalingsverkeer.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag een belangrijke mijlpaal bereikt bij de integratie van retailbetalingen in Europa. Na vijftien jaar werk is de invoering van het gemeenschappelijk eurobetalingsgebied (SEPA) voor overschrijvingen en automatische afschrijvingen in het eurogebied een feit. Vanaf nu zullen er maandelijks in het eurogebied meer dan twee miljard betalingen in de nieuwe standaardformaten worden gedaan.

SEPA opent nieuwe mogelijkheden voor Europese consumenten en bedrijven.

  • Consumenten kunnen nu met slechts één bankrekening al hun overschrijvingen en automatische afschrijvingen regelen, waar in Europa de begunstigden of bedrijven ook zitten. SEPA versterkt de consumentenbescherming bij automatische afschrijvingen. Zo gelden er nieuwe regels voor restitutie.
  • Bedrijven kunnen groeien en hun activiteiten in Europa uitbreiden tegen lagere kosten, omdat SEPA een standaard voor al hun betalingen biedt. Ook hebben ze nu voor al hun in euro luidende handel binnen Europa maar één boekhouding nodig.

“Met de geslaagde invoering van SEPA komt de financiële integratie van Europa in een stroomversnelling. SEPA neemt belemmeringen voor overschrijvingen en automatische afschrijvingen weg. Bedrijven en consumenten worden daar dus niet langer door gehinderd”, aldus Yves Mersch, Directielid van de ECB.

Het Eurosysteem, dat bestaat uit de ECB en de nationale centrale banken van de eurolanden, heeft de migratie naar en de invoering van SEPA vanaf het begin zorgvuldig begeleid door een open dialoog tussen alle betrokken partijen te faciliteren (banken, alle geledingen van het bedrijfsleven, consumenten, openbare instellingen en overheden). Deze aanpak heeft ertoe bijgedragen dat SEPA voor overschrijvingen en automatische afschrijvingen in het eurogebied, een van de grootste financiële integratieprojecten ter wereld, met succes is ingevoerd.

Media kunnen contact opnemen met Eszter Miltényi-Torstensson on +49 69 1344 8034 voor nadere informatie.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media