Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Egységes Euro Fizetési Övezet (SEPA) meghatározó mérföldkőhöz ért a kis összegű fizetésforgalom terén

2014. augusztus 1.

EMBARGO

Nem továbbítható 2014. augusztus 1., péntek, közép-európai idő szerint 10.00 óráig
  • A SEPA övezetben havonta több mint 2 milliárd átutalást és beszedést bonyolítanak le
  • Lezárult a világ egyik legnagyobb pénzügyi integrációs projektje
  • A fogyasztók és a vállalkozások egyetlen bankszámlát alkalmazhatnak az Európán belüli összes euroátutalásra és -beszedésre
  • A vállalkozások a fizetést érintő többletköltség nélkül terjeszkedhetnek új piacokra

Az Európai Központi Bank (EKB) a mai napon meghatározó mérföldkőhöz ért az európai kis összegű fizetésforgalom integrációs folyamatában. Tizenöt év munkája után sikeresen megvalósult az Egységes Euro Fizetési Övezet (SEPA) az euroövezeti átutalások és beszedések terén. Mostantól havonta több mint 2 milliárd fizetési műveletet bonyolítanak le az euroövezetben az új, szabványos formátumban.

A SEPA új utakat nyit meg az európai fogyasztók és vállalkozások előtt:

  • A fogyasztók egyetlen, euróban vezetett bankszámlát használhatnak minden átutaláshoz és beszedéshez, függetlenül attól, hogy Európán belül hol található a kedvezményezett vagy a beszedő szolgáltató. A visszatérítést megkönnyítő új szabályozás erősíti a fogyasztóvédelmet a beszedések esetén.
  • A vállalkozások Európán belül terjeszkedési és növekedési lehetőségekhez jutnak, a teljes fizetésforgalomra érvényes, szabványos keretrendszer pedig csökkenti költségeiket. Mostantól egyetlen rendszert és bankszámlacsoportot használhatnak az Európán belül, euróban lebonyolított minden ügyletükre.

„A SEPA sikeres megvalósítása tovább gyorsítja Európa pénzügyi integrációját – nyilatkozta Yves Mersch, az EKB Igazgatóságának tagja. – Elhárítja a vállalkozásokat és a fogyasztókat hátráltató akadályokat a beszedések és átutalások útjából.”

Az EKB-ból és az euroövezeti tagállamok nemzeti központi bankjaiból álló eurorendszer a kezdetektől nyomon követi a SEPA-ra történő átállást és a SEPA megvalósítását. Ennek során elősegíti a nyílt párbeszédet az összes érdekelt (bank, nagyvállalat, fogyasztó, közigazgatási szerv, kormányzat és kkv) között. Ez a megközelítés hozzájárult ahhoz, hogy a SEPA sikeresen megvalósuljon az euroövezeti átutalások és beszedések terén, így a világ egyik legnagyobb pénzügyi integrációs projektje lett.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek Miltényi-Torstensson Eszterhez fordulni a +49 69 1344 8034-es telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok