Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

SEPA marchează o etapă importantă pentru plățile de mică valoare

1 august 2014

EMBARGO

Embargo până vineri, 1 august 2014, ora 10.00 (ora Europei Centrale)
  • Peste 2 miliarde de operațiuni de transfer credit și debitare directă au loc lunar prin intermediul SEPA.
  • Se încheie unul dintre cele mai ample proiecte de integrare financiară din lume.
  • Consumatorii și companiile pot utiliza un singur cont bancar pentru toate operațiunile de transfer credit și debitare directă în euro efectuate în Europa.
  • Companiile își pot extinde activitatea către noi piețe, fără costuri suplimentare în ceea ce privește plățile.

Banca Centrală Europeană (BCE) marchează astăzi trecerea la o etapă importantă pentru integrarea plăților de mică valoare în Europa. După eforturile depuse timp de 15 ani, zona unică de plăți în euro ( Single Euro Payments Area – SEPA) a fost implementată cu succes pentru operațiunile de transfer credit și debitare directă efectuate în zona euro. Peste 2 miliarde de plăți vor fi efectuate lunar în zona euro, în noile formate standardizate.

SEPA deschide noi oportunități pentru consumatorii și companiile din Europa.

  • SEPA permite consumatorilor să utilizeze un singur cont bancar în euro pentru toate operațiunile de transfer credit și debitare directă, indiferent de locul în care se află destinatarii sau companiile în Europa. SEPA consolidează protecția consumatorilor în ceea ce privește operațiunile de debitare directă, introducând reguli noi pentru facilitarea rambursărilor.
  • SEPA permite companiilor să se dezvolte și să își extindă activitatea în Europa și reduce costurile, asigurând un cadru standardizat pentru toate plățile acestora. Companiile pot utiliza acum un sistem unic și un singur set de conturi pentru toate operațiunile comerciale în euro efectuate în Europa.

„Finalizarea cu succes a SEPA dă un nou impuls integrării financiare a Europei” declară Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE. „Aceasta elimină barierele din calea operațiunilor de transfer credit și debitare directă, care nu vor mai afecta activitatea companiilor sau a consumatorilor.”

Eurosistemul, format din BCE și băncile centrale naționale ale statelor membre din zona euro, a monitorizat, încă de la început, migrarea la SEPA și implementarea acesteia, facilitând dialogul deschis între toate părțile (bănci, corporații, consumatori, autorități și administrații publice și IMM-uri). Această abordare a contribuit la finalizarea cu succes a SEPA pentru operațiunile de transfer credit și debitare directă în zona euro, constituind unul dintre cele mai ample proiecte de integrare financiară din lume.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Eszter Miltényi-Torstensson, tel. +49 69 1344 8034.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media