European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Preprečevanje ponarejanja

Bankovci so izdelani z najsodobnejšo tiskarsko tehnologijo. Zaščiteni so z več dobro vidnimi zaščitnimi elementi, ki uporabnikom omogočajo, da hitro in brez posebne opreme preverijo, ali so bankovci pristni, ponarejevalce pa odvračajo od ponarejanja.

Center za analizo ponaredkov

ECB skrbno spremlja število zaseženih ponaredkov in tehnološki napredek na področju tiskanja in reproduciranja. Ponaredke analizirajo centralne banke euroobmočja in Center za analizo ponaredkov ECB, ki usklajuje tehnične in statistične informacije o ponaredkih. Podatki, ki jih zbira center, so na voljo policijskim službam posameznih držav in drugim organom, ki sodelujejo v boju proti ponarejanju. ECB tesno sodeluje tudi z Evropskim policijskim uradom (Europolom), ki deluje kot osrednji urad za usklajevanje dejavnosti za zaščito eura, ter z Mednarodno organizacijo kriminalistične policije (Interpolom) in Evropsko komisijo.

Preprečevanje nezakonite uporabe digitalnih slik bankovcev

Tehnologija za preprečevanje ponarejanja, ki jo podpira centralnobančna skupina za preprečevanje ponarejanja (skupina CBCDG, ki združuje deset najpomembnejših organov izdajateljev bankovcev), onemogoča digitalno ponarejanje in s preprečevanjem izdelave ponaredkov zmanjšuje izgube, ki bi jih utrpeli posamezniki in podjetja ob prejemu ponaredkov. Sistem za preprečevanje ponarejanja CDS (Counterfeit Deterrence System) je sklop tehnologij proti ponarejanju, ki preprečuje zajem in reprodukcijo slik zaščitenih bankovcev v osebnih računalnikih in programih za obdelavo digitalnih slik. Njegov namen je preprečiti nepooblaščeno reproduciranje bankovcev. Za zakonite namene so v ECB na voljo slike bankovcev visoke ločljivosti.

Za še večjo varnost in zanesljivost eura kot svetovne valute ECB upravlja, usklajuje in financira tudi razvoj in raziskave bankovcev.