Menu

Hoofdgebouw

"Het nieuwe onderkomen van de ECB is een modern gebouw voor een moderne centrale bank."

(Mario Draghi, President van de ECB)

Voor haar nieuwe hoofdkantoor heeft de ECB het terrein van de voormalige Großmarkthalle (Frankfurts vroegere groothandelsmarkt voor groente en fruit) gekozen. Na afronding van de bouwwerkzaamheden werkt de ECB sinds november 2014 vanuit een modern en duurzaam gebouw dat volgens haar eigen specificaties is gebouwd.

Time-lapsevideo

©ECB/Robert Metsch, Frankfurt am Main

Feiten en cijfers

hoogte kantoortoren: 185 m +++ lengte Großmarkthalle: 250 m +++ totale perceeloppervlakte: 120.000 m² +++ aangeplante bomen: 700 +++ platen in de glasgevel van de toren: 6000 +++ staalbalken in het atrium: 14 +++ vervangen voegwerk in de gevels: 73 km

Uitspraken

"Ik ben erg blij dat ik de oplevering van dit bouwproject mocht begeleiden, een project waaraan zo veel mensen in de loop der jaren hebben bijgedragen. Alle betrokkenen hebben in een krap tijdsbestek bergen werk verzet om het gebouw af te krijgen, zodat we er in 2014 in konden trekken."

Vítor Constâncio
Vice-President van de ECB en verantwoordelijk voor het bouwproject

"Ik zag een nieuw gebouw voor me dat een combinatie vormt van zeer oude en ultramoderne bouwkunst. Bovendien wilden we niet alleen functionele en comfortabele kantoor- en vergaderruimtes voor onze medewerkers realiseren, maar ook een ontmoetingsplek bouwen hier in Frankfurt, in het hart van Europa. En dat is ons volgens mij gelukt."

Werner Studener
Directeur-Generaal Algemeen Beheer van de ECB en projectcoördinator van het nieuwe gebouw

"Ik heb me de afgelopen zestien jaar dagelijks beziggehouden met de planning en bouw van dit gebouw. Dat het nu tot leven wordt gebracht, is een doel waar mijn team en ik lange tijd naartoe hebben gewerkt. Het is voor en door medewerkers gebouwd en ik ben ontzettend trots op mijn team en wat we hebben neergezet."

Thomas Rinderspacher
projectmanager bij de ECB voor het nieuwe ECB-gebouw