European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Što su smjernice buduće monetarne politike?

15. prosinca 2017. (posuvremenjeno 8. srpnja 2021.)

Kada središnja banka daje smjernice buduće monetarne politike, ona pruža informacije o svojim namjerama povezanima s budućom monetarnom politikom na temelju vlastite procjene izgleda za stabilnost cijena.

ESB je prvi put objavio smjernice buduće monetarne politike u srpnju 2013. Upravno vijeće ESB‑a tada je izjavilo kako očekuje da će kamatne stope i dalje biti niske tijekom duljeg razdoblja. Smjernicama buduće monetarne politike, koje su otada više puta preoblikovane, ESB objašnjava namjere Upravnog vijeća koje se odnose ne samo na očekivana buduća kretanja ključnih kamatnih stopa ESB‑a nego i na program kupnje vrijednosnih papira.

Kako bi smjernice buduće monetarne politike ESB‑a zadržale vjerodostojnost, njihov sadržaj mora uvijek biti usklađen s procjenom Upravnog vijeća povezanom s trenutačnom gospodarskom situacijom i izgledima za budućnost, osobito inflacijskim izgledima.

Kako djeluju?

Na sljedećem primjeru pokazat ćemo kako djeluju smjernice buduće monetarne politike.

smjernice buduće monetarne politike

Kada su potrebne smjernice buduće monetarne politike?

Konvencionalni instrumenti monetarne politike ESB‑a (ključne kamatne stope) upotrebljavaju se za održavanje inflacije u europodručju u skladu s ciljem ESB‑a. Ako je stopa inflacije preniska, ESB može smanjiti svoje kamatne stope kako bi je povećao. Ali ako su kamatne stope već vrlo niske, daljnje smanjivanje vjerojatno ne bi bilo smisleno. Tada su potrebni drugi instrumenti politike a jedan od tih instrumenata smjernice su buduće monetarne politike.

U takvim je okolnostima, zahvaljujući jasnim informacijama o namjerama povezanima s budućom monetarnom politikom, bankama, sudionicima na financijskim tržištima, poduzećima i potrošačima jasnije kako će se vjerojatno kretati troškovi zaduživanja i gospodarstvo dobiva potreban poticaj.

Stoga smjernice buduće monetarne politike pridonose većoj učinkovitosti monetarne politike ESB‑a i pomažu nam u ostvarenju našega glavnog cilja, a to je služiti građanima Europe održavanjem stabilnosti cijena u cijelom europodručju.

Posuvremenjeno u srpnju 2021. u skladu s ishodom preispitivanja strategije u 2020. i 2021.