European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A legaktuálisabb információk az oldal angol nyelvi változatán találhatók meg.

Mi az előretekintő útmutatás?

2017. december 15. (Aktualizálás napja: 2021. július 8.)

A jegybank úgy nyújt előretekintő útmutatást, hogy az árstabilitási kilátásokra vonatkozó értékelése alapján tájékoztatja közönségét jövőbeli monetáris politikai szándékairól.

Az EKB 2013 júliusában alkalmazta először ezt az eszközt, amikor a Kormányzótanács közölte, hogy huzamosabb ideig alacsony kamatokra számít. Azóta az EKB előretekintő útmutatásának kialakítását több ízben is módosítottuk, és az irányadó kamatpálya mellett már az eszközvásárlási program időtartamával kapcsolatos kormányzótanácsi szándékokat is ismertetjük.

Ahhoz, hogy hiteles legyen az EKB monetáris politikai szándékait jelző előretekintő útmutatás, tartalmilag mindig összhangban kell állnia azzal az értékeléssel, amelyet a Kormányzótanács az aktuális gazdasági helyzetről, különösen a jövőbeli inflációs kilátásokról ad.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Nézzünk egy példát az előretekintő útmutatás működésére:

Előretekintő útmutatás

Mikor van szükség előretekintő útmutatásra?

Az EKB konvencionális monetáris politikai eszköztárának (irányadó kamatlábak) a rendeltetési célja az, hogy az infláció az euroövezetben az EKB céljának megfelelő szinten tartózkodjon. Ha az inflációs ráta túl alacsony, az EKB a kamatok csökkentésével érheti el, hogy újra emelkedni kezdjen. Azonban ha eleve nagyon alacsony a kamatszint, a központi bank aligha érheti el a kívánt hatást további kamatcsökkentéssel, ezért egyéb monetáris politikai eszköz után kell néznie. Az előretekintő útmutatás egy ilyen lehetséges eszköz.

A fenti körülmények esetén a jövőbeli monetáris politikai szándékok világos ismertetése segítségével a bankok, a pénzügyi piaci szereplők, a vállalatok és a fogyasztók jobban meg tudják becsülni, hogyan alakulnak a hitelfelvételi költségek a jövőben, ami megadhatja a gazdaságnak a hiányzó kezdeti lendületet.

Az előretekintő útmutatás tehát fokozza az EKB monetáris politikájának a hatékonyságát, elősegítve fő célunk megvalósítását, hogy az európai lakosságot az euroövezeti árak stabilan tartása révén szolgáljuk.

A szöveget 2021 júliusában aktualizáltuk, hogy tükrözze a 2020–21-es stratégiai felülvizsgálat eredményét.