European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Digitalni euro in pomen centralnobančnega denarja

 5. oktobra 2022)

Dejansko obstajata dve vrsti denarja

Euro je valuta, ki se uporablja v euroobmočju. Več kot 346 milijonov Evropejcev nosi s sabo eurske bankovce in kovance kot gotovino ter plačujejo v eurih, ko nakupujejo na spletu. Poleg cenovne stabilnosti, ki je naš glavni cilj, je ena od naših pristojnosti tudi izdajanje eurskih bankovcev in zagotavljanje nemotenega delovanja plačilnih sistemov.

Toda gotovina ni isto kot elektronsko plačilo: prvo je centralnobančni denar, drugo pa je zasebni denar.

Vsi ves čas uporabljamo obe vrsti denarja. Toda ta razlika je pomembna, ko skušamo razumeti, zakaj bi bilo treba izdati digitalni euro. 

Poglejmo podrobneje ...

Kaj je centralnobančni denar?

Denar, ki ga ustvarjamo v ECB, se imenuje centralnobančni denar. Gotovina v vaši denarnici je centralnobančni denar. Dejansko so bankovci in kovanci trenutno edina vrsta centralnobančnega denarja, ki je na voljo javnosti.

Centralnobančni denar se imenuje tudi javni denar, ker ga izdaja javna institucija – centralna banka – zato ga krije javni sektor.

Kaj je zasebni denar?

Denar ustvarjajo tudi banke. To namreč počnejo, ko vam odobrijo novo posojilo in se denar pojavi na vašem bančnem računu. Ta vrsta denarja se imenuje zasebni denar. Sem sodijo tudi stanje, ki ga vidite na bančnem izpisku, in prihranki na vašem računu. Vsa plačila, ki jih opravite z debetno ali kreditno kartico ali prek spletne plačilne storitve, so prenosi zasebnega denarja, ker uporabljate denar, ki ga je ustvarila vaša banka.

Toda kako sta ti dve različni vrsti denarja medsebojno povezani?

Ko dvignete bankovce, zasebni denar na svojem bančnem računu pretvorite v centralnobančni denar. Po drugi strani pa javni denar – denimo, da vam je nekdo za rojstni dan dal bankovec za 20 € – pretvorite v zasebni denar, ko ga položite na svoj bančni račun.

Javni denar deluje kot sidro denarnega sistema. To je razlog, zakaj lahko ljudje zaupajo v vrednost zasebnega denarja, ki ga izdajajo banke. Podjetje sprejme plačilo s kreditno kartico, ker ve, da ga je mogoče pretvoriti v enak znesek centralnobančnega denarja.

Digitalni euro: premostitev vrzeli 

Naša ambicija je združiti prednosti centralnobančnega denarja s tem, kako ljudje danes uporabljajo denar in plačujejo. To bi nam omogočilo, da vam poleg gotovine zagotavljamo tudi javni denar v elektronski obliki. Za to je najprimernejša centralnobančna digitalna valuta: digitalni euro.

Podobno kot trošite denar s svojega bančnega računa, bi lahko s kartico ali telefonsko aplikacijo za plačevanje uporabljali digitalni euro. Vendar bi bil to centralnobančni denar, ki mu jamstvo in kritje daje ECB. 

Prednosti digitalnega eura

Z uvedbo digitalnega eura bi se lahko spodbudila digitalizacija ter zadovoljile potrebe in želje javnosti na področju opravljanja plačil. Digitalizacija lahko po drugi strani prispeva tudi h gospodarski rasti.

Dodatna prednost je v tem, da bi se z digitalnim eurom povečala odpornost naše valute proti nereguliranim tehnološkim dogajanjem v bančnem in finančnem sektorju – kot so kriptosredstva in alternativne plačilne rešitve, ki ne uporabljajo glavnih kartičnih shem – ki bi lahko ogrozila finančno stabilnost. 

Bitcoin, ethereum, tether in druge »kriptovalute« niso denar

V zadnjih letih se po vsem svetu pojavljajo številna kriptosredstva. Imenujejo se tudi »kriptovalute«. Toda to poimenovanje je zavajajoče, saj ne opravljajo treh funkcij denarja, in sicer, da so zanesljivo menjalno sredstvo, hranilec vrednosti in obračunska enota.

Poleg tega kriptosredstev ne krije niti jih upravlja nobena centralna institucija. Nimate nobenega jamstva, da jih boste lahko zamenjali za denar, ko boste to potrebovali.

Celo stabilni kriptokovanci, ki poskušajo s pomočjo podobnih tehnologij ponuditi manj volatilno digitalno premoženje, niso tako stabilni, kot zatrjujejo. Vrednost stabilnega kriptokovanca temelji izključno na obljubi, ki jo da zasebno podjetje. Poleg počasnosti in visokih stroškov transakcij izdajatelji stabilnih kriptokovancev niso jasni glede tega, kako jih je mogoče uporabljati. Vsekakor jih ni mogoče uporabljati za vsakodnevno plačevanje računov.   

Zakaj je potreben digitalni euro?

Številni ljudje opuščajo gotovino in prehajajo k novim digitalnim načinom plačevanja. Želimo zaščititi vlogo javnega denarja kot denarnega sidra in ohraniti zaupanje v našo valuto.

Z izdajo digitalnega eura bi lahko okrepili denarni in plačilni sistem. Digitalni euro bi vsem omogočil, da z javnim denarjem plačujejo varno kjerkoli v euroobmočju.    

GLEJTE TUDI

Več o tej temi

Ustvarjanje denarja in vloga ECB

Denar so eurski bankovci in kovanci, pa tudi stanje na bančnem računu. Kaj sploh je denar? Kako nastane in kakšno vlogo ima pri tem ECB?

Denar: kaj je in katere so njegove funkcije?

Več o bitcoinu in drugih kriptosredstvih

Bitcoin je ena od vrst kriptosredstev. A kaj to sploh je in kaj pomeni za prave valute?

Kaj je bitcoin?