European Central Bank - eurosystem
SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Den digitale euro og centralbankpenges betydning

5. oktober 2022

Der findes faktisk to typer penge

Euro er euroområdets valuta. Over 346 millioner europæere går rundt med eurosedler og -mønter i kontanter og betaler i euro, når de handler online. Et af vores ansvarsområder – sammen med vores hovedmål om prisstabilitet – er at udstede eurosedler og sikre betalingssystemernes smidige funktion.

Men kontanter er ikke det samme som en elektronisk betaling. Det ene er centralbankpenge, det andet er private penge.

Vi bruger allesammen begge typer penge hele tiden. Men forskellen er vigtig, når man skal forstå, hvorfor der er behov for en digital euro. 

Lad os se lidt nærmere på forskellene...

Hvad er centralbankpenge?

De penge, ECB skaber, kaldes centralbankpenge. Kontanterne i din pengepung er centralbankpenge. Faktisk er sedler og mønter i øjeblikket den eneste type centralbankpenge, som er tilgængelige for offentligheden.

Centralbankpenge kaldes også offentlige penge, fordi de bliver udstedt af en offentlig institution – centralbanken. Det er således den offentlige sektor, der står bag dem.

Hvad er private penge?

Forretningsbanker skaber også penge. Det er i virkeligheden det, banken gør, når den giver dig et nyt lån, og pengene kommer ind på din bankkonto. Denne type penge kaldes private penge. Det omfatter også den saldo, du ser på dit kontoudtog, og opsparingen på din konto. Hver gang du betaler med et debet- eller kreditkort eller via en onlinebetalingstjeneste, er det en overførsel af private penge, fordi du bruger penge, som din bank har skabt.

Men hvordan fungerer de forskellige typer penge indbyrdes?

Når du hæver kontanter, konverterer du de private penge på din bankkonto til centralbankpenge. Omvendt omdanner du offentlige penge til private penge, når du fx har fået en pengeseddel til din fødselsdag, som du sætter i banken.

Offentlige penge fungerer som et anker for det monetære system. Det er grunden til, at man kan have tillid til værdien af de private penge, som er udstedt af banker. En forretning accepterer en betaling med dit kreditkort, fordi den ved, at den kan konverteres til samme beløb i centralbankpenge.

Den digitale euro kan danne bro 

Det, vi gerne vil, er at kombinere fordelene ved centralbankpenge med den måde, man bruger penge og betaler på i dag. Herved kan vi give dig offentlige penge i både elektronisk form og kontanter. Det gør vi ved brug af en digital centralbankvaluta, den digitale euro.

På samme måde som når du bruger pengene på din bankkonto, kan du bruge et kort eller en mobilapp til at betale med dine digitale euro. Men der vil være tale om centralbankpenge, som ECB garanterer og står bag. 

Den digitale euros fordele

Ved at indføre en digital euro kan vi fremme digitaliseringen, og det vil blive nemmere for os at opfylde offentlighedens behov og betalingspræferencer. Og digitalisering kan bidrage til økonomisk vækst.

En anden fordel er, at den digitale euro vil gøre vores valuta mere robust over for ureguleret teknologisk udvikling i banksektoren og den finansielle sektor – fx kryptoaktiver og alternative betalingsløsninger, der ikke gør brug af større kortordninger – som kan underminere den finansielle stabilitet. 

Bitcoin, ethereum, tether og andre kryptovalutaer er ikke penge

I de senere år har vi set mange kryptoaktiver dukke op over hele verden. De kaldes også "kryptovalutaer". Dette navn er dog misvisende, da de ikke udfører penges tre funktioner som et pålideligt betalingsmiddel, et værdiopbevaringsmiddel og en regnskabsenhed.

Desuden er der heller ikke en central institution, som står bag disse aktiver eller forvalter dem. Du har ingen garanti for, at du kan veksle dem til penge, når du har brug for det.

Selv stablecoins, der forsøger at tilbyde mindre volatile digitale aktiver ved brug af lignende teknologier, er ikke så stabile, som de hævder at være. En stablecoins værdi er udelukkende baseret på et løfte fra en privat virksomhed. Ud over at transaktionerne er langsomme og bekostelige, oplyser udstederne heller ikke tydeligt, hvordan du kan bruge dem. Og du kan i hvert fald ikke bruge dem til at betale dine daglige regninger.   

Behovet for en digital euro

Mange mennesker går væk fra kontanter og over til nye digitale betalinger. Vi vil gerne bevare offentlige penges rolle som det monetære anker og opretholde tilliden til vores valuta.

Ved at udstede en digital euro vil vi kunne styrke det monetære system og betalingssystemet. Det vil gøre det muligt og sikkert for alle at betale med offentlige penge hvor som helst i euroområdet.    

SE OGSÅ

Relaterede emner

Pengeskabelse og ECB's rolle

Eurosedler og -mønter er penge, men det er saldoen på en bankkonto også. Hvad er penge helt konkret? Hvordan skabes penge, og hvilken rolle spiller ECB?

Penge: Hvad er det, og hvilke funktioner har de?

Læs mere om bitcoin og andre kryptoaktiver 

Bitcoin er blevet betegnet som et kryptoaktiv. Men hvad er bitcoin egentlig, og hvad betyder det for rigtige valutaer?

Hvad er bitcoin?