Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Odluke o monetarnoj politici

25. srpnja 2019.

Na današnjem sastanku Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) odlučilo je da će kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja te kamatne stope na stalno raspoloživu mogućnost granične posudbe od središnje banke i na stalno raspoloživu mogućnost deponiranja kod središnje banke biti nepromijenjene na razini od 0,00 %, 0,25 % odnosno –0,40 %. Upravno vijeće očekuje da će ključne kamatne stope ESB-a biti na sadašnjim ili nižim razinama još barem tijekom prve polovice 2020., u svakom slučaju onoliko dugo koliko bude potrebno kako bi se osigurala daljnja postojana prilagodba inflacije njegovu cilju u srednjoročnom razdoblju.

Upravno vijeće namjerava i dalje u potpunosti reinvestirati glavnice dospjelih vrijednosnih papira kupljenih u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira tijekom duljeg razdoblja nakon što počne povisivati ključne kamatne stope ESB-a, u svakom slučaju onoliko dugo koliko bude potrebno za održavanje povoljnih likvidnosnih uvjeta i visokog stupnja prilagodljivosti monetarne politike.

Upravno vijeće naglasilo je i potrebu za vrlo prilagodljivom monetarnom politikom u duljem vremenskom razdoblju, s obzirom na to da su stvarno zabilježene stope inflacije i one iz projekcija, još uvijek ispod razina koje su u skladu s njegovim ciljem. Ako srednjoročni inflacijski izgledi i dalje budu niži od ciljane razine, Upravno vijeće odlučno je djelovati sukladno svojoj obvezi simetrije u vezi s ciljanom razinom stope inflacije. Stoga je spremno, prema potrebi, prilagoditi sve svoje instrumente kako bi osiguralo postojano približavanje inflacije ciljnoj razini.

U tom je kontekstu Upravno vijeće zadužilo odgovarajuće odbore Eurosustava da ispitaju različite mogućnosti, među ostalim, načine jačanja budućih smjernica u vezi s kamatnim stopama monetarne politike, mjere smanjenja, kao što je uspostava višestupanjskog sustava za nakade za pričuve, te mogućnosti glede veličine i sastava mogućih novih neto kupnji vrijednosnih papira.

Predsjednik ESB-a iznijet će razloge za te odluke na današnjoj konferenciji za novinare s početkom u 14.30 po srednjoeuropskom vremenu.

Točne formulacije koje je usuglasilo Upravno vijeće možete pronaći u tekstu na engleskom jeziku.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije