Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
  • SPOROČILO ZA JAVNOST

Sklepi o denarni politiki

25. julij 2019

[Posodobljeno 29. julija 2019 za popravek napake.]

Svet Evropske centralne banke (ECB) je na današnji seji sklenil, da pusti obrestno mero za operacije glavnega refinanciranja ter obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita nespremenjene na ravni 0,00%, 0,25% oziroma −0,40%. Svet pričakuje, da bodo ključne obrestne mere ECB ostale na sedanji ali nižji ravni še vsaj čez prvo polovico leta 2020, vsekakor pa tako dolgo, kot bo potrebno, da se zagotovi nadaljnje vzdržno približevanje inflacije ciljni ravni v srednjeročnem obdobju.

Svet ECB namerava še naprej v celoti ponovno investirati glavnico zapadlih vrednostnih papirjev, kupljenih v okviru programa nakupa vrednostnih papirjev, in sicer daljše obdobje po datumu, ko bo začel dvigovati ključne obrestne mere ECB, vsekakor pa tako dolgo, kot bo potrebno, da se vzdržujejo ugodne likvidnostne razmere in zelo spodbujevalno naravnana denarna politika.

Svet ECB je poleg tega poudaril, da bo zelo spodbujevalno naravnana denarna politika potrebna še dalj časa, saj so tako dejansko zabeležene stopnje inflacije kot tudi tiste, ki so napovedane v projekcijah, vztrajno nižje od ravni, ki so skladne z inflacijskim ciljem ECB. Če bodo srednjeročni obeti za gibanje inflacije še naprej nižji od ciljne ravni, je Svet ECB odločen ukrepati v skladu s svojo zavezanostjo simetriji v infacijskem cilju. Zato je pripravljen ustrezno prilagoditi vse svoje instrumente, da bi zagotovil vzdržno približevanje inflacije ciljni ravni.

V tem okviru je Svet ECB naročil relevantnim odborom Eurosistema, naj preučijo različne možnosti, vključno z načini za okrepitev prihodnje usmeritve denarne politike o ključnih obrestnih merah ECB, blažilne ukrepe, kot so vzpostavitev večstopenjskega sistema za obrestovanje rezervnih imetij, ter možnosti glede velikosti in sestave morebitnih novih neto nakupov vrednostnih papirjev.

Predsednik ECB bo razloge za te odločitve predstavil na novinarski konferenci, ki se bo začela danes ob 14.30 po srednjeevropskem času.

Za natančno tiste formulacije, ki jih je uskladil Svet ECB, glej angleško različico.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije