Opțiuni de căutare
Home Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce este politica monetară?

10 iulie 2015

Politica monetară reprezintă ansamblul deciziilor adoptate de băncile centrale pentru a influența costul și disponibilitatea banilor într-o economie.

În zona euro, cea mai importantă decizie luată de Banca Centrală Europeană în acest sens vizează, de obicei, ratele dobânzilor reprezentative. Orice modificare a acestora influențează, la rândul său, ratele dobânzilor pe care băncile comerciale le percep clienților lor pentru creditele acordate. Cu alte cuvinte, decizia influențează cheltuielile de consum și investiţiile corporative. În cazul BCE, obiectivul politicii monetare este menținerea stabilității prețurilor, respectiv menținerea ratei inflației la niveluri inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu. Acest lucru îi permite să sprijine politicile economice generale ale UE destinate ocupării depline a forței de muncă și creșterii economice.

În perioadele îndelungate caracterizate de valori scăzute ale ratelor inflației și ale ratelor dobânzilor, băncile centrale pot adopta și măsuri neconvenționale de politică monetară, precum programele de achiziționare de active.