European Central Bank - eurosystem
SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Beskyttelse mod forfalskning

Ved fremstillingen af eurosedler anvendes avanceret trykketeknik. Sedlerne har endvidere en række markante sikkerhedselementer, som gør det let at skelne ægte eurosedler fra falske uden at anvende specialudstyr, og som virker afskrækkende på falskmøntnere.

Center for Analyse af Falske Sedler

ECB overvåger nøje de teknologiske fremskridt inden for trykning og reproduktion samt antallet af beslaglagte falske eurosedler. De falske eurosedler analyseres af euroområdets centralbanker og ECBs Center for Analyse af Falske Sedler, som samordner teknisk og statistisk information om falske sedler. Nationale politienheder og andre organer, der deltager i bekæmpelsen af seddelfalskneri, kan benytte sig af informationerne i centrets database. ECB har endvidere et tæt samarbejde med Europol (Den Europæiske Politienhed), der er udpeget som det centrale koordineringskontor for beskyttelsen af euroen, Interpol (Den Internationale Kriminalpolitiorganisation) og Europa-Kommissionen.

Forhindring af illegal anvendelse af digitale billeder af pengesedler

Teknologi, som beskytter mod forfalskning af eurosedler, forhindrer digital falskmøntneri og nedbringer tabet for enkeltpersoner og virksomheder, som kunne have modtaget falske sedler, ved at forhindre, at de produceres. Denne teknologi understøttes af Central Bank Counterfeit Deterrence Group (CBCDG), der har deltagelse af verdens 10 største seddeludstedende myndigheder. CDS (counterfeit deterrence system) er et system til detektering af falske pengesedler, som anvender antiforfalskningsteknologier, der forhindrer, at pc'er og værktøjer til digital billedbehandling kan bruges til at kopiere eller gengive et billede af en beskyttet pengeseddel. Systemet forhindrer uautoriseret gengivelse af pengesedler. Højopløsningsbiller af pengesedler, der anvendes til lovlige formål, kan dog fås ved henvendelse til ECB.

For at fastholde og fremme euroens integritet som verdensvaluta leder, koordinerer og finansierer ECB desuden forskning i og udvikling af pengesedler.