Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB među Europljanima provodi anketu o novim temama euronovčanica

10. srpnja 2023.

  • Europljani su pozvani da se u javnoj anketi koja je otvorena do 31. kolovoza 2023. izjasne o temama koje su ušle u uži izbor.
  • Upravno vijeće ESB‑a trebalo bi odabrati buduću temu do 2024., a konačni dizajn 2026.

Europska središnja banka (ESB) pita europske građane za mišljenje o predloženim temama za sljedeću seriju euronovčanica. Od 10. srpnja do 31. kolovoza 2023. svi u europodručju mogu sudjelovati u anketi na mrežnim stranicama ESB‑a. Osim toga, kako bi mišljenja iz cijelog europodručja bila jednako zastupljena, ESB je angažirao neovisno poduzeće za istraživanje koje će reprezentativnom uzorku stanovnika europodručja postaviti pitanja sadržana u anketi.

Predsjednica ESB‑a Christine Lagarde poziva sve da sudjeluju u anketi. »Novom serijom novčanica trebali bismo naglasiti snažnu vezu između naše jedinstvene valute i našeg zajedničkog europskog identiteta«, rekla je. »Želimo da se Europljani prepoznaju u dizajnu euronovčanica i zato imaju aktivnu ulogu u odabiru nove teme.«

Razvoj naših budućih euronovčanica

»Razvijamo novu seriju novčanica visokih tehnoloških performansi kako bismo spriječili krivotvorenje i smanjili utjecaj na okoliš«, rekao je član Izvršnog odbora Fabio Panetta. »Zalažemo se za zaštitu gotovine i stalno raspoloživu mogućnost plaćanja javnim novcem.«

ESB i nacionalne središnje banke europodručja zaduženi su za održavanje inovativnosti, sigurnosti i učinkovitosti euronovčanica kao sredstva plaćanja. Razvoj novih serija novčanica uobičajena je praksa svih središnjih banaka. U svijetu u kojem se tehnologije reprodukcije brzo razvijaju i u kojem krivotvoritelji mogu lako pristupiti informacijama i materijalima treba redovito izdavati nove novčanice. Osim toga, ESB odlučno smanjuje utjecaj euronovčanica na okoliš tijekom njihova cijelog životnog ciklusa i zalaže se za njihovu veću prepoznatljivost i uključivost u odnosu na Europljane u svim dobnim i društvenim skupinama, uključujući ranjive skupine kao što su slijepe i slabovidne osobe.

Teme budućih novčanica koje su ušle u uži izbor

U nastavku je sedam tema koje je Upravno vijeće ESB‑a uvrstilo u uži izbor.[1]

Budućnost pripada vama

Ideje i inovacije koje će odrediti europsku budućnost leže duboko u svakom Europljaninu i svakoj Europljanki. Motivi za tu temu prikazuju nositelje kolektivne mašte kojom će se izgraditi ta zajednička budućnost. Temom se izražava neograničeni potencijal Europljana i Europljanki.

Europska kultura

Bogato europsko kulturno nasljeđe i dinamični kulturni i kreativni sektori jačaju europski identitet i stvaraju zajednički osjećaj pripadnosti. Kultura promiče zajedničke vrijednosti, uključivost i dijalog u Europi i širom svijeta. Kultura nas zbližava.

Europske vrijednosti u prirodi

Europa je mjesto za život, ali i ideja. Europska unija nije samo organizacija, već i skup vrijednosti. Tom se temom ističe uloga europskih vrijednosti (ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i ljudskih prava) u izgradnji Europe i te se vrijednosti povezuju s poštovanjem prema prirodi i sa zaštitom okoliša.

Naša Europa i mi

U međusobnim odnosima rastemo kao pojedinci, ali i kao članovi zajednice. Imamo svoje priče i identitete, ali kao Europljani imamo i zajednički identitet. Tom se temom pobuđuju predodžbe slobode, vrijednosti i otvorenosti stanovnika Europe.

Ptice: slobodne, izdržljive, inspirativne

Ptice ne poznaju državne granice i simboliziraju slobodu kretanja. Njihova gnijezda podsjećaju nas na vlastitu želju za izgradnjom mjesta i društava u kojima ćemo stvarati i štititi budućnost. Podsjećaju nas da dijelimo kontinent sa svim oblicima života koji omogućuju naš suživot.

Rijeke: vodotoci života u Europi

Europske rijeke prelaze granice. Povezuju nas međusobno i s prirodom. Simbol su dinamičnog kontinenta koji se stalno mijenja. Rijeke omogućuju naš život i podsjećaju nas na duboke izvore zajedničkog života. Moramo se brinuti o njima.

Ruke: zajedno gradimo Europu

Ruke su nam svima poznate, ali svi se parovi ruku razlikuju. Rukama su izgrađeni Europa, njezina fizička infrastruktura, umjetničko nasljeđe i postignuća. Ruke grade, tkaju, liječe, poučavaju, povezuju nas i vode. Ruke govore o radu, godinama i odnosima, o nasljeđu, povijesti i kulturi. Tom se temom odaje počast rukama koje su izgradile Europu i koje ju i dalje iz dana u dan grade. 

Pri odabiru tema koje su ušle u uži izbor uzeti su u obzir prijedlozi multidisciplinarne savjetodavne skupine s članovima iz svih država europodručja.

Vremenski raspored za novi dizajn

ESB će uporabiti rezultate ankete u odabiru teme za sljedeću generaciju novčanica do 2024. Potom će se održati natječaj za dizajn novih novčanica. Europski građani ponovno će imati priliku iznijeti svoje mišljenje u vezi s mogućim rješenjima koja će proizići iz tog natječaja. Očekuje se da će ESB u 2026. donijeti odluku o budućem dizajnu novčanica te o tome kada će se nove novčanice proizvesti i izdati.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Belén Pérez Esteve, tel. +49 173 533 4269.

  1. Teme se iznose abecednim redoslijedom, odnosno nisu poredane po ocjenama.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije