Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά
  • ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Η ΕΚΤ ζητά τη γνώμη των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με νέα θέματα για τα τραπεζογραμμάτια ευρώ

10 Ιουλίου 2023

  • Οι Ευρωπαίοι πολίτες προσκαλούνται να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους για τα επικρατέστερα θέματα στο πλαίσιο δημόσιας έρευνας που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να επιλέξει το μελλοντικό θέμα έως το 2024 και τα τελικά σχέδια το 2026.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καλεί τους Ευρωπαίους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τα προτεινόμενα θέματα για την επόμενη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ. Από τις 10 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου 2023 κάθε πολίτης στη ζώνη του ευρώ μπορεί να απαντήσει σε έρευνα που διατίθεται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ. Επιπλέον, για να διασφαλιστεί ότι οι απόψεις από όλη τη ζώνη του ευρώ εκπροσωπούνται ισότιμα, η ΕΚΤ έχει αναθέσει σε μια ανεξάρτητη εταιρεία διεξαγωγής ερευνών να θέσει τις ίδιες ερωτήσεις αυτής της έρευνας σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων στη ζώνη του ευρώ.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, η οποία προσκαλεί όλους να συμμετάσχουν στην έρευνα, δήλωσε ότι «υπάρχει ένας ισχυρός σύνδεσμος μεταξύ του ενιαίου νομίσματός μας και της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας και αυτό θα πρέπει να τονιστεί από τη νέα σειρά των τραπεζογραμματίων μας. Θέλουμε οι Ευρωπαίοι να ταυτιστούν με το σχέδιο των τραπεζογραμματίων ευρώ και γι’ αυτό ακριβώς θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην επιλογή του νέου θέματος.»

Η ανάπτυξη των μελλοντικών μας τραπεζογραμμάτιων ευρώ

«Εργαζόμαστε για μια νέα σειρά τραπεζογραμματίων υψηλής τεχνολογίας με σκοπό την πρόληψη της παραχάραξης και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων», δήλωσε ο Fabio Panetta, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. «Έχουμε δεσμευτεί να διαφυλάξουμε τα μετρητά και να διασφαλίσουμε ότι το δημόσια εκδιδόμενο χρήμα θα αποτελεί πάντα επιλογή για τη διενέργεια πληρωμών.»

Είναι καθήκον της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ να διασφαλίζουν ότι τα τραπεζογραμμάτια ευρώ παραμένουν ένα καινοτόμο, ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο πληρωμής. Η ανάπτυξη νέων σειρών τραπεζογραμματίων αποτελεί πάγια τακτική όλων των κεντρικών τραπεζών. Σε έναν κόσμο όπου η εξέλιξη των τεχνολογιών αναπαραγωγής είναι ραγδαία και όπου οι παραχαράκτες μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υλικό, καθίσταται απαραίτητη η έκδοση νέων τραπεζογραμματίων σε τακτική βάση. Πέραν των θεμάτων ασφαλείας, η ΕΚΤ δεσμεύεται να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τραπεζογραμματίων ευρώ σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους και παράλληλα να τα καταστήσει πιο εύχρηστα και προσβάσιμα στους Ευρωπαίους πολίτες κάθε ηλικίας και υποβάθρου, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων όπως τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Τα επικρατέστερα θέματα για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια

Παρακάτω παρατίθενται τα επτά θέματα που επιλέχθηκαν ως επικρατέστερα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.[1]

Ευρωπαϊκός πολιτισμός

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και ο δυναμισμός των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων ενισχύουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα, σφυρηλατώντας ένα κοινό αίσθημα του ανήκειν. Ο πολιτισμός προάγει τις κοινές αξίες, τη συμπερίληψη και τον διάλογο στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Φέρνει τους ανθρώπους κοντά.

Η Ευρώπη μας, ο εαυτός μας

Μεγαλώνουμε ως μονάδες αλλά και ως μέλη μιας κοινότητας, μέσα από τις σχέσεις που δημιουργούμε μεταξύ μας. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ιστορία και τη δική του ταυτότητα. Ωστόσο, μοιραζόμαστε μια κοινή ταυτότητα ως Ευρωπαίοι. Αυτό το θέμα εκφράζει την ελευθερία, τις αξίες και το ανοιχτό πνεύμα των κατοίκων της Ευρώπης.

Οι ευρωπαϊκές αξίες υπό το πρίσμα της φύσης

Η Ευρώπη είναι ένας ζωντανός χώρος αλλά και μια ιδέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας οργανισμός αλλά και μια δέσμη αξιών. Το θέμα αναδεικνύει τον ρόλο των ευρωπαϊκών αξιών (σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου) ως δομικών στοιχείων της Ευρώπης και συνδέει αυτές τις αξίες με τον σεβασμό μας για τη φύση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ποταμοί: Τα νερά της ζωής στην Ευρώπη

Οι ποταμοί της Ευρώπης διασχίζουν σύνορα. Μας συνδέουν με τη φύση, αλλά και μεταξύ μας. Αντιπροσωπεύουν τη ροή και τη ρευστότητα μιας δυναμικής και διαρκώς μεταβαλλόμενης ηπείρου. Μας φροντίζουν και μας υπενθυμίζουν πόσο βαθιά πηγάζει η κοινή μας ζωή και πρέπει να κάνουμε το ίδιο με τη σειρά μας.

Πτηνά: Ελεύθερα, ανθεκτικά, πηγή έμπνευσης

Τα πτηνά δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα και συμβολίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία. Οι φωλιές τους μας θυμίζουν την επιθυμία να οικοδομούμε τόπους και κοινωνίες που θα φροντίζουν και θα προστατεύουν το μέλλον. Μας υπενθυμίζουν ότι μοιραζόμαστε την ήπειρό μας με όλες τις μορφές ζωής που στηρίζουν την κοινή μας ύπαρξη.

Το μέλλον σάς ανήκει

Οι ιδέες και οι καινοτομίες που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης βρίσκονται βαθιά μέσα σε κάθε Ευρωπαίο. Οι παραστάσεις που δημιουργήθηκαν για αυτό το θέμα αντιπροσωπεύουν τους φορείς της συλλογικής μας φαντασίας με την οποία οι άνθρωποι θα δημιουργήσουν αυτό το κοινό μέλλον. Αυτό το θέμα συμβολίζει τις απεριόριστες δυνατότητες των Ευρωπαίων.

Χέρια: Μαζί χτίζουμε την Ευρώπη

Τα χέρια είναι κάτι γνώριμο αλλά ταυτόχρονα μοναδικό για τον κάθε άνθρωπο. Τα χέρια δημιούργησαν την Ευρώπη, τις υλικές υποδομές της, την καλλιτεχνική της κληρονομιά και τα επιτεύγματά της. Τα χέρια χτίζουν, υφαίνουν, θεραπεύουν, διδάσκουν, συνδέουν και καθοδηγούν. Τα χέρια μαρτυρούν τους μόχθους, την ηλικία και τους δεσμούς, την κληρονομιά, την ιστορία και τον πολιτισμό. Το θέμα αυτό εξαίρει τα χέρια που έχτισαν και συνεχίζουν να χτίζουν την Ευρώπη καθημερινά. 

Ο κατάλογος των επικρατέστερων θεμάτων λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις που υπέβαλε διεπιστημονική συμβουλευτική ομάδα, τα μέλη της οποίας προέρχονται από όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

Χρονοδιάγραμμα για τα νέα σχέδια

Τα αποτελέσματα των ερευνών θα χρησιμοποιηθούν από την ΕΚΤ προκειμένου να επιλέξει το θέμα για την επόμενη γενιά τραπεζογραμματίων έως το 2024. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός σχεδίου. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους σχετικά με τις επιλογές των σχεδίων που θα προκύψουν από αυτόν τον διαγωνισμό. Η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει την απόφαση για το μελλοντικό σχέδιο καθώς και για τον χρόνο παραγωγής και έκδοσης των νέων τραπεζογραμματίων το 2026.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην κα Belén Pérez Esteve, τηλ.: +49 173 533 4269.

  1. Τα θέματα εμφανίζονται στο παρόν με αλφαβητική σειρά και δεν αντανακλούν κάποια σειρά προτίμησης μεταξύ των επικρατέστερων θεμάτων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας

Η αναπαραγωγή επιτρέπεται εφόσον γίνεται αναφορά στην πηγή.

Εκπρόσωποι Τύπου