European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
  • PERSBERICHT

ECB voert de werkzaamheden voor een digitale euro op

2 oktober 2020

  • Publicatie van het rapport van de taskforce van het Eurosysteem over digitaal centralebankgeld
  • Eurosysteem moet klaar zijn voor mogelijke toekomstige beslissing over invoering digitale euro
  • Start van openbare raadpleging en experimentele fase

De Europese Centrale Bank (ECB) publiceert vandaag een uitgebreid rapport over de mogelijke uitgifte van een digitale euro. Het rapport werd opgesteld door de taskforce van het Eurosysteem over digitaal centralebankgeld (central bank digital currency – CBDC) en goedgekeurd door de Raad van Bestuur.

Een digitale euro zou een elektronische vorm van centralebankgeld zijn die beschikbaar is voor alle burgers en bedrijven – zoals bankbiljetten, maar in digitale vorm – om hun dagelijkse betalingen op een snelle, gemakkelijke en veilige manier te doen. Een digitale euro kan contant geld aanvullen, niet vervangen. Het Eurosysteem blijft in elk geval contant geld uitgeven.

“De euro is van de Europeanen, en het is onze taak de hoeder ervan te zijn,” aldus Christine Lagarde, president van de ECB. “Steeds vaker kiezen Europeanen voor digitale manieren om geld uit te geven, te sparen en te beleggen. Onze rol is het vertrouwen in geld te verzekeren. Dat betekent ervoor zorgen dat de euro klaar is voor het digitale tijdperk. We moeten klaarstaan om een digitale euro uit te geven, mocht dat nodig zijn.”

De taskforce van het Eurosysteem, die bestaat uit experts van de ECB en 19 nationale centrale banken van het eurogebied, ging na in welke scenario's het noodzakelijk zou worden een digitale euro uit te geven. Zo kan een Europees risicovrij digitaal betaalmiddel een stijging van de vraag naar elektronische betalingen in het eurogebied opvangen. Andere scenario’s zijn een aanzienlijke daling van het gebruik van contant geld als betaalmiddel in het eurogebied, de invoering van mondiale private betaalmiddelen die voor problemen kunnen zorgen op het vlak van regelgeving en risico’s kunnen opleveren voor de financiële stabiliteit en de consumentenbescherming, en een brede acceptatie van door buitenlandse centrale banken uitgegeven CBDC’s.

“Technologie en innovatie veranderen de manier waarop we consumeren, werken en met elkaar omgaan,” zei Fabio Panetta, directielid van de ECB en voorzitter van de taskforce. “Een digitale euro kan het Europese streven naar voortdurende innovatie stimuleren, bijdragen tot de financiële soevereiniteit van Europa en de internationale rol van de euro versterken.”

Een digitale euro moet – net als de euro – het belang van de burgers dienen en vrije toegang bieden tot een eenvoudig, universeel geaccepteerd, risicovrij en vertrouwd betaalmiddel. Er zijn ook uitdagingen verbonden aan de digitale euro, maar door de juiste strategieën te hanteren bij het ontwerp ervan, kan het Eurosysteem die opvangen.

De Raad van Bestuur heeft nog niet besloten of een digitale euro wordt ingevoerd.

Het Eurosysteem zal uitgebreid overleggen met burgers, de academische wereld, de financiële sector en de overheden om precies te weten te komen wat hun behoeften zijn, maar ook welke voordelen en uitdagingen ze verwachten van een digitale euro. Op 12 oktober start een openbare raadpleging.

Tegelijk gaat de experimentele fase van start, zonder vooruit te lopen op het uiteindelijke besluit.

De media kunnen met hun vragen terecht bij Alexandrine Bouilhet, tel. +49 172 174 93 66

Toelichting:

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media