Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
  • SPOROČILO ZA JAVNOST

ECB stopnjuje dejavnosti za digitalni euro

2. oktober 2020

  • Objavljeno je bilo poročilo delovne skupine Eurosistema na visoki ravni o digitalnem euru.
  • Eurosistem mora biti pripravljen na morebitno odločitev o uvedbi digitalnega eura.
  • Začelo se bo javno posvetovanje in eksperimentalno delo.

Evropska centralna banka (ECB) je danes objavila celovito poročilo o morebitni uvedbi digitalnega eura, ki ga je pripravila delovna skupina Eurosistema na visoki ravni o centralnobančni digitalni valuti, odobril pa ga je Svet ECB. Digitalni euro bi bila elektronska oblika centralnobančnega denarja, s katerim bi vsi državljani in podjetja – enako kot z bankovci, a v digitalni obliki – lahko hitro, preprosto in varno opravljali vsakodnevna plačila. Digitalni euro ne bi zamenjal gotovine, ampak bi jo dopolnjeval. Gotovino bo Eurosistem v vsakem primeru izdajal še naprej.

»Euro pripada Evropejcem in naše poslanstvo je, da smo njegovi varuhi,« je dejala predsednica ECB Christine Lagarde. »Pri nakupih, varčevanju in naložbah se Evropejci vse pogosteje odločajo za digitalne oblike. Naša naloga je, da ohranjamo zaupanje v denar. Zato moramo poskrbeti, da je euro pripravljen na digitalno dobo. Pripravljeni moramo biti, da izdamo digitalni euro, če bo to postalo potrebno.«

Delovna skupina Eurosistema, v kateri sodelujejo strokovnjaki iz ECB in 19 nacionalnih centralnih bank euroobmočja, je preučila, v katerih scenarijih bi bilo treba uvesti digitalni euro. Ti scenariji so povečano povpraševanje po elektronskih oblikah plačevanja v euroobmočju, za katere bi bilo potrebno evropsko netvegano plačilno sredstvo, velik upad uporabe gotovine kot plačilnega sredstva v euroobmočju, uvedba svetovnih zasebnih plačilnih sredstev, ki bi lahko sprožila regulativna vprašanja ter ustvarila tveganja za finančno stabilnost in varstvo potrošnikov, ter široka uporaba centralnobančnega digitalnega denarja, ki bi ga izdajale tuje centralne banke.

»Tehnologija in inovacije spreminjajo oblike potrošnje, dela in medčloveških odnosov,« je dejal Fabio Panetta, član Izvršilnega odbora ECB in predsednik delovne skupine. »Digitalni euro bi podpiral evropska prizadevanja za trajen inovacijski razvoj. Prispeval bi tudi k naši finančni suverenosti in okrepil mednarodno vlogo eura.«

Digitalni euro bi ohranil javno dobro, ki ga euro zagotavlja državljanom: prost dostop do plačilnega sredstva, ki je preprosto, se povsod sprejema, ni tvegano in uživa zaupanje. Predstavlja tudi izziv, ki pa bi ga Eurosistem z ustreznimi strategijami pri vzpostavljanju digitalnega eura lahko premagal.

Svet ECB še ni sprejel odločitve o uvedbi digitalnega eura.

Eurosistem se bo široko posvetoval z državljani in državljankami, z akademskimi krogi, finančnim sektorjem in predstavniki oblasti, da bi lahko natančno ocenil njihove potrebe, pa tudi prednosti in izzive, ki jih pričakujejo v zvezi z uvedbo digitalnega eura. Javno posvetovanje se bo začelo 12. oktobra 2020.

Brez poseganja v končno odločitev se bo vzporedno začelo tudi eksperimentalno delo.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je Alexandrine Bouilhet, tel. +49 172 174 93 66.

Opombe:

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije