Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB fokozza a digitális euróval kapcsolatos munkáját

2020. október 2.

  • Közzétettük az eurorendszer magas szintű munkacsoportjának digitális euróról szóló jelentését
  • Az eurorendszernek fel kell készülnie egy digitális euro bevezetéséről szóló lehetséges jövőbeli döntésre
  • Nyilvános konzultáció és kísérletek kezdődnek

Az Európai Központi Bank (EKB) a mai napon átfogó jelentést tett közzé egy digitális euro lehetséges bevezetéséről. A jelentést az eurorendszernek a központi banki digitális valutával (CBDC) foglalkozó magas szintű munkacsoportja készítette, és a Kormányzótanács jóváhagyta.

A digitális euro a központi banki pénz elektronikus formája, amely a bankjegyekhez hasonlóan, de digitális formában minden polgár és cég számára hozzáférhető lenne, hogy a napi fizetési tranzakcióit gyorsan, könnyen és biztonságosan le tudja bonyolítani. A digitális euro kiegészítené a készpénzt, de nem venné át a helyét. Az eurorendszer folytatja a készpénz kibocsátását.

„Az euro az európaiaké, és küldetésünk, hogy megóvjuk” – nyilatkozta Christine Lagarde, az EKB elnöke. „Az európaiak egyre gyakrabban használnak digitális eszközöket a vásárlási, megtakarítási és befektetési ügyleteik lebonyolításához. Feladatunk, hogy megőrizzük a pénzbe vetett bizalmat, így gondoskodva róla, hogy az euro megfeleljen a digitális kornak. Fel kell tehát készülnünk egy digitális euro kibocsátására is, ha szükség lesz rá.”

Az EKB és az euroövezet 19 nemzeti központi bankjainak szakértőit tömörítő munkacsoport felvázolta a lehetséges forgatókönyveket, amelyek szükségessé tehetik a digitális euro bevezetését. Ezek a forgatókönyvek a következők: az euroövezetben megnő az elektronikus fizetés iránti kereslet, ami megköveteli egy európai kockázatmentes digitális fizetőeszköz bevezetését; a készpénzhasználat jelentősen visszaesik az euroövezetben mint fizetési mód; bevezetnek egy olyan globális magán fizetőeszközt, amely szabályozási aggályokat vethet fel, valamint veszélyeztetheti a pénzügyi stabilitást és a fogyasztóvédelmet; elterjed a külföldi központi bankok által kibocsátott központi banki digitális valuták (CBDC) használata.

„A technológia és az innováció megváltoztatja, ahogy fogyasztunk, dolgozunk és egymással érintkezünk” – mondta Fabio Panetta, az EKB Igazgatóságának tagja, a munkacsoport elnöke. „A digitális euro támogatná Európát a folyamatos innováció felé vezető úton, továbbá Európa pénzügyi szuverenitásához is hozzájárulhat, és megerősítheti az euro nemzetközi szerepét.”

A digitális euro megőrizné azt a közjót, amelyet az euro jelent a polgároknak: egy egyszerű, általánosan elfogadott, kockázatmentes és megbízható fizetési módhoz való szabad hozzáférést. Ugyanakkor kihívásokat is állít elénk, de ezeket az eurorendszer a digitális euro kialakítása során alkalmazott megfelelő stratégiákkal kezelni tudja.

A Kormányzótanács egyelőre még nem döntött arról, hogy bevezet-e digitális eurót.

Az eurorendszer széles körben egyeztetni fog a polgárokkal, a tudományos körökkel, a pénzügyi ágazattal és az állami hatóságokkal azért, hogy részletesen felmérje az igényeiket, és hogy milyen előnyökre és kihívásokra számítanak a digitális euro kibocsátása kapcsán. A nyilvános konzultáció október 12-én kezdődik.

A kísérletek ezzel párhuzamosan indulnak, de a végleges döntéstől függetlenek.

A média képviselői további tájékoztatásért szíveskedjenek Alexandrine Bouilhet-hez fordulni a +49 172 174 93 66-os telefonszámon.

Megjegyzés:

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok