Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB objavio prvi popis guvernera za rotaciju prava glasa

18. rujna 2014.

EMBARGO

Zabrana objave do 10.00 po srednjoeuropskom vremenu u četvrtak, 18. rujna 2014.
  • U skladu sa Statutom Europskog sustava središnjih banaka i Europske središnje banke (ESB), sustav rotacije počinje se primjenjivati 1. siječnja 2015.
  • Prvi iz skupine 1. svoje pravo glasa stavlja na raspolaganje guverner španjolske središnje banke.
  • U skupini 2. svoja prava glasa prvi stavljaju na raspolaganje guverneri središnjih banaka Estonije, Irske i Grčke.
  • Polazište za rotaciju prava glasa utvrđeno je ždrijebom.

Upravno vijeće ESB-a danas je ždrijebom odlučilo koji će guverneri nacionalnih središnjih banaka svoja prava glasa prvi staviti na raspolaganje kada sustav rotacije stupi na snagu 1. siječnja 2015. Ždrijebom je određeno da će u siječnju 2015. u skupini 1. svoje pravo glasa staviti na raspolaganje guverner španjolske središnje banke, a u skupini 2. guverneri središnjih banaka Estonije, Irske i Grčke. Dana 1. veljače 2015. u skupini 1. ponovno će pravo glasa dobiti guverner španjolske središnje banke, dok će guverner francuske središnje banke svoje pravo glasa staviti na raspolaganje. U skupini 2. ponovno će dobiti pravo glasa guverner središnje banke Estonije, dok će svoje pravo glasa staviti na raspolaganje guvernerica ciparske središnje banke. Ždrijeb je obavljen u prisutnosti svih članova Upravnog vijeća, dok je guverner litavske središnje banke imao ulogu promatrača.

Kratko pojašnjenje sustava rotacije

Kako bi se osigurala daljnja učinkovitost odlučivanja ESB-a, Vijeće Europske unije odlučilo je 2003. da će se u Upravnom vijeću ESB-a uvesti sustav rotacije prava glasa kada broj guvernera nacionalnih središnjih banaka u Upravnom vijeću premaši 18. To će se dogoditi 1. siječnja 2015. kada Litva uvede euro.

Radi rotacije prava glasa države su podijeljene u dvije skupine prema veličini njihovih gospodarstava. Guverneri unutar svake skupine naizmjenično će imati pravo glasa.

Svi guverneri i dalje će sudjelovati na sastancima i u raspravama Upravnog vijeća.

Za detaljnije objašnjenje sustava rotacije pogledajte:

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Williamu Lelieveldtu na +49 69 1344 7316.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije