Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

ECB maakt de eerste lijst van Presidenten/Gouverneurs onder het nieuwe stemmenroulatiesysteem bekend

18 september 2014

EMBARGO

Persembargo tot 10.00 uur Midden-Europese tijd op donderdag 18 september 2014
  • In overeenstemming met de Statuten van het Europees Stelsel van Centrale Banken en van de Europese Centrale Bank gaat op 1 januari 2015 het stemmenroulatiesysteem in.
  • De Spaanse centralebankpresident is de eerste in Groep 1 die zijn stemrecht opgeeft.
  • De Estlandse, Ierse en Griekse centralebankpresidenten zijn de eersten in Groep 2 die hun stemrecht opgeven.
  • Het beginpunt van de stemmenroulatie werd besloten door middel van een trekking.

De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag door middel van een trekking besloten welke Presidenten/Gouverneurs van nationale centrale banken de eersten zullen zijn die hun stemrecht zullen opgeven wanneer op 1 januari 2015 het roulatiesysteem in werking treedt. Als uitkomst van de trekking zullen de Spaanse centralebankpresident in Groep 1, en de Estlandse, Ierse en Griekse centralebankpresidenten in Groep 2, in januari 2015 hun stemrecht opgeven. Op 1 februari 2015 zal in Groep 1 de Spaanse centralebankpresident zijn stemrecht weer terugkrijgen, en zal de Franse centralebankpresident dat van hem opgeven. In Groep 2 zal de Estlandse centralebankpresident zijn stemrecht weer terugkrijgen, en zal de Cypriotische centralebankpresident dat van haar opgeven. De trekking vond plaats in aanwezigheid van alle leden van de Raad van Bestuur, waarbij de Litouwse centralebankpresident aanwezig was als waarnemer.

Korte uitleg van het roulatiesysteem

Om ervoor te zorgen dat de ECB in staat zal blijven op efficiënte wijze beslissingen te nemen, heeft de Raad van de Europese Unie in 2003 besloten voor de Raad van Bestuur van de ECB een stemmenroulatiesysteem in te voeren wanneer het aantal Presidenten/Gouverneurs van nationale centrale banken in de Raad van Bestuur 18 zou overschrijden. Dit zal het geval zijn als Litouwen op 1 januari 2015 de euro invoert.

De roulatie van stemrechten heeft geleid tot de creatie van twee groepen landen, op basis van de omvang van hun economie. De Presidenten/Gouverneurs in elke groep hebben om de beurt stemrecht.

Alle Presidenten/Gouverneurs zullen blijven deelnemen aan de vergaderingen en besprekingen van de Raad van Bestuur.

Voor een gedetailleerdere uitleg van het roulatiesysteem, zie

De media kunnen hun vragen richten aan William Lelieveldt op +49 69 1344 7316.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media