Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

BCE celebrează finalizarea lucrărilor de structură pentru noul său sediu

20 septembrie 2012

Banca Centrală Europeană (BCE) a marcat, astăzi, printr-o ceremonie, finalizarea lucrărilor principale de structură aferente construirii noului său sediu pe amplasamentul Grossmarkthalle, fosta hală a pieţei de gros din Frankfurt pe Main.

Ceremonia de celebrare a finalizării lucrărilor de structură marchează încă o etapă importantă pentru noua casă a BCE”, a declarat Jörg Asmussen, membru al Comitetului executiv al BCE responsabil cu proiectul de realizare a noului sediu, adăugând următoarele: „în numele tuturor colegilor mei din Consiliul guvernatorilor, aş dori să mulţumesc pentru devotamentul lor faţă de un astfel de proiect ambiţios tuturor celor implicaţi în crearea acestui complex arhitectural unic, de la etapa de planificare, până la etapa de construcţie aflată în curs. Noul sediu va asigura BCE un spaţiu de lucru modern şi funcţional şi sper ca locuitorii din Frankfurt, dar nu numai aceştia, să îl considere drept o potenţare a orizontului oraşului şi a peisajului Europei.”

Alocuţiunea de întâmpinare rostită de dl Asmussen a fost urmată de discursurile dlui Peter Feldmann, primarul oraşului Frankfurt pe Main, şi al dlui Klaus Pöllath, membru al Consiliului de administraţie al Ed. Züblin AG, societatea responsabilă cu execuţia lucrărilor principale de structură. Membrii Comitetului executiv, ai Consiliului guvernatorilor şi ai Consiliului general din cadrul BCE au prins drapelele celor 27 de state membre ale UE şi steagul Uniunii Europene în coroniţa ceremoniei. Ceremonia s-a încheiat cu înălţarea coroniţei de celebrare a finalizării lucrărilor de structură şi cu un toast tradiţional din partea şefului de şantier în onoarea construirii zgârie‑norilor.

Zgârie-norii vor găzdui majoritatea posturilor de lucru. Pe lângă zgârie-nori, complexul arhitectural include şi Grossmarkthalle (care găzduieşte zona de conferinţe şi un centru pentru vizitatori), clădirea de acces şi diverse clădiri anexe.

Lucrările înaintează la toate cele trei clădiri principale. Construirea zgârie‑norilor se derulează conform planului, iar structura de oţel a spaţiilor tehnice şi cea a antenei din vârful clădirii vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an. De asemenea, lucrările la faţade şi la instalarea infrastructurii tehnice, precum şi cele de amenajare avansează conform planului. Cu toate acestea, construcţia Grossmarkthalle şi a clădirii de acces înregistrează o întârziere de aproximativ şase luni, ca urmare a complexităţii lucrărilor necesare pentru restaurarea structurii originale a acestui monument istoric.

Până în prezent, BCE a cheltuit aproximativ 530 de milioane EUR pentru lucrările de construcţie şi pentru acoperirea altor costuri, inclusiv a celor aferente achiziţiei amplasamentului. Costurile totale de investiţii au fost iniţial evaluate la 850 de milioane EUR, la nivelul preţurilor constante din anul 2005. Se estimează o creştere cu 200 de milioane EUR a costurilor totale de investiţii, luând în calcul majorările preţurilor materialelor şi manoperei în sectorul construcţiilor începând din anul 2005 şi până la finalizarea proiectului, în 2014. În plus, a fost necesară gestionarea unor dificultăţi neprevăzute. Două dificultăţi majore care nu fuseseră anticipate în anul 2005 au constat, în primul rând, în faptul că licitaţia iniţială pentru selectarea unui antreprenor general nu a avut un rezultat satisfăcător, iar BCE a trebuit să opteze pentru un nou model de antreprenor; în al doilea rând, Grossmarkthalle, o imensă clădire industrială de patrimoniu ce datează din anul 1928, a ridicat o serie de probleme care nu fuseseră detectate la examinarea iniţială desfăşurată înainte de achiziţie: fundaţiile s-au dovedit a fi insuficiente şi au necesitat lucrări suplimentare de consolidare; s-a descoperit că îmbrăcămintea acoperişului era contaminată, prin urmare nu putea fi eliminată conform planului, iar unele părţi din construcţia de beton nu prezentau suficiente elemente metalice de armare. Aceşti factori ar putea atrage costuri suplimentare de aproximativ 100-150 de milioane EUR sau o creştere cu 10‑14% a costurilor totale ale investiţiei.

Mutarea BCE în noul sediu rămâne programată pentru anul 2014, conform planului.

Informaţii suplimentare referitoare la noul sediu al BCE, inclusiv textele alocuţiunilor rostite în cadrul ceremoniei, pot fi consultate pe website-ul BCE la: http://www.ecb.europa.eu/newpremises.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media