Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

ECB proslavlja likof svoje nove stavbe

20. september 2012

Evropska centralna banka je danes slovesno proslavila zaključek glavnih konstrukcijskih del v svoji novi stavbi na zemljišču nekdanje frankfurtske veleprodajne tržnice Grossmarkthalle.

» Slovesnost ob zaključku glavnih gradbenih del predstavlja pomemben mejnik na poti k novemu domu za ECB«, je v pozdravnem nagovoru dejal član Izvršilnega odbora ECB Jörg Asmussen, ki je odgovoren za gradbeni projekt, in dodal: » Vsem, ki so v različnih gradbenih fazah, od načrtovanja do izgradnje, sodelovali pri nastanku tega edinstvenega stavbnega kompleksa, bi se v imenu vseh članov Sveta ECB rad zahvalil za predanost temu zahtevnemu projektu. Z novimi prostori bo ECB dobila sodoben in funkcionalen sedež in upam, da bodo prebivalci Frankfurta, pa tudi širše regije, v njem videli obogatitev panorame Frankfurta in celotne Evrope.«

Po pozdravnem nagovoru sta zbrane nagovorila tudi župan Frankfurta Peter Feldmann in član upravnega odbora družbe Ed. Züblin AG, ki je odgovorna za glavna konstrukcijska dela, Klaus Pöllath. Člani Izvršilnega odbora, Sveta ECB in Razširjenega sveta ECB so v venec na vrhu stavbe namestili zastave 27 držav članic EU. Slovesnost se je zaključila z dviganjem venca in tradicionalno zdravico vodje gradbincev novi stavbi.

Stavbni kompleks sestavljajo dvojni nebotičnik, v katerem bo večina delovnih mest, Grossmarkthalle, v kateri bodo konferenčne dvorane in center za obiskovalce, ter vhodna stavba in različni pomožni objekti.

Dela napredujejo na vseh treh glavnih stavbnih elementih. Na dvojnem nebotičniku gradnja poteka po načrtih, jeklarska dela za tehnične prostore in anteno na vrhu stavbe pa bodo dokončana do konca leta. Tudi namestitev fasade in tehnične infrastrukture ter opremljanje prostorov potekajo po načrtih. Nasprotno pa gradbena dela v stavbi Grossmarkthalle zaradi zapletenosti zahtevanih obnovitvenih del v tej spomeniško zaščiteni stavbi zamujajo za približno šest mesecev.

Doslej je ECB za gradnjo in druge stroške, vključno z nakupom zemljišča, porabila približno 530 milijonov EUR. Leta 2005 so bili skupni stroški investicije ocenjeni na 850 milijonov EUR po takratnih stalnih cenah. Zaradi podražitev gradbenih materialov in storitev od leta 2005 do zaključka projekta v letu 2014 se bodo skupni stroški predvidoma povečali za 200 milijonov EUR. Poleg tega je doslej prišlo do vrste nepredvidenih izzivov, ki jih je bilo treba rešiti. Prvi večji izziv, ki leta 2005 ni bil predviden, je nastal zaradi neuspeha prvotnega javnega natečaja za izbiro splošnega izvajalca, zato je ECB morala sprejeti drugačen model izvajalcev. Drugi izziv je bila obnova Grossmarkthalle, velike industrijske spomeniško zaščitene stavbe iz leta 1928, v kateri je bilo treba rešiti vrsto težav, ki med pregledom stavbe pred njenim nakupom niso bili odkrite. Po začetku obnove se je namreč izkazalo, da so temelji prešibki, zato jih je bilo treba okrepiti, strešna kritina je vsebovala strupene snovi in je ni bilo mogoče zavreči tako, kot je bilo predvideno, v nekaterih delih betonske konstrukcije pa ni bilo dovolj jeklenih opornikov. Zaradi teh dejavnikov se bodo skupni stroški investicije verjetno povečali za okrog 100 do 150 milijonov EUR oziroma za 10% do 14%.

Predvideni datum selitve ECB v nove prostore ostaja nespremenjen v letu 2014.

Dodatne informacije o novi stavbi ECB, vključno z govori na slovesnosti, so objavljene na spletni strani ECB na naslovu http://www.ecb.europa.eu/newpremises.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije