Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE

EKP:n uusien toimitilojen harjannostajaiset

20.9.2012

Tänään vietettiin Euroopan keskuspankin (EKP) uusien toimitilojen harjannostajaisia. Uusia toimitiloja rakennetaan tukkukaupan hallina toimineen Grossmarkthallen tontille Frankfurt am Mainiin. Tärkeimmät runkotyöt on nyt saatu valmiiksi.

Rakennushankkeesta vastaava EKP:n johtokunnan jäsen Jörg Asmussen totesi tervetuliaispuheessaan: ”Nämä harjannostajaiset ovat merkittävä virstanpylväs. Kiitän koko EKP:n neuvoston puolesta kaikkia, jotka ovat olleet mukana suunnittelemassa, rakentamassa tai muuten toteuttamassa tätä ainutlaatuista ja haasteellista rakennuskokonaisuutta. Näin EKP saa toimivat ja ajanmukaiset toimitilat, joista tulee uusi maamerkki Frankfurtiin ja koko Eurooppaan. Toivon sen olevan niin frankfurtilaisten kuin muidenkin mieleen.”

Jörg Asmussenin avattua tilaisuuden myös Frankfurtin ylipormestari Peter Feldmann sekä tärkeimmistä runkotöistä vastaavan Ed. Züblin AG ‑rakennusyhtiön johtokunnan jäsen Klaus Pöllath käyttivät puheenvuoron. EKP:n neuvoston, johtokunnan ja yleisneuvoston jäsenet kiinnittivät harjannostajaiskruunuun Euroopan unionin ja sen kaikkien 27 jäsenvaltion liput. Tilaisuuden päätteeksi lehvistä punottu kruunu nostettiin ilmaan ja toimistotornien rakennustyömaan työnjohtaja kohotti harjannostajaisten kunniaksi perinteisen maljan.

Valtaosa työpisteistä sijoitetaan toimistotorneihin. Niiden lisäksi rakennuskokonaisuuteen kuuluvat Grossmarkthalle – johon tulevat konferenssi- ja vierailijatilat – sekä sisäänkäynti. Tontille tulee myös oheisrakennuksia.

Kaikkien kolmen pääelementin rakennustyöt edistyvät. Toimistotornien rakentaminen etenee suunnitellusti, ja huipulle tuleva masto sekä rakennustekniset terästyöt saadaan valmiiksi kuluvan vuoden loppuun mennessä. Julkisivulasien ja talotekniikan asentaminen sekä sisustustyöt etenevät niin ikään aikataulun mukaisesti. Grossmarkthallen ja sisäänkäynnin rakennustöissä ollaan kuitenkin noin puoli vuotta aikataulusta jäljessä, sillä suojellun Grossmarkthallen alkuperäisrakenteet on entisöitävä huolella, mihin liittyy haasteita.

Rakentamis- ja muihin kuluihin kuten tontin ostoon on tähän mennessä kulunut noin 530 miljoonaa euroa. Vuonna 2005 investointikuluiksi arvioitiin kaikkiaan 850 miljoonaa euroa (vuoden 2005 hinnoilla). Rakennustarvikkeiden hintojen ja rakennustoiminnan kustannusten nousun ennakoidaan kasvattavan kokonaiskuluja 200 miljoonalla eurolla hankkeen valmistumiseen eli vuoteen 2014 mennessä. Hankkeessa on myös ollut odottamattomia haasteita. Alkuperäinen tarjouskilpailu yhden pääurakoitsijan valitsemiseksi ei tuottanut tyydyttäviä tuloksia, joten EKP:n täytyi vaihtaa kilpailutusmallia. Lisäksi vuonna 1928 valmistuneessa historiallisesti merkittävässä Grossmarkthallen rakennuksessa oli ongelmia, joita ei ollut huomattu ennen hankintaa tehdyssä tarkastuksessa: rakennuksen perustuksia jouduttiin vahvistamaan, katon peitemateriaali osoittautui ympäristölle haitalliseksi eikä sitä voitu hävittää suunnitellusti, ja osassa betonirakenteista teräsvahvistus oli riittämätön. Nämä ongelmat todennäköisesti nostavat kokonaiskustannuksia vielä noin 100–150 miljoonalla eurolla (eli noin 10–14 %).

Uusiin toimitiloihin on edelleen tarkoitus päästä muuttamaan vuonna 2014.

Tarkempia tietoja EKP:n uusista toimitiloista on EKP:n verkkosivuilla osoitteessa http://www.ecb.europa.eu/newpremises, missä ovat luettavissa myös harjannostajaisissa pidetyt puheet.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle