Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az új EKB-székház szerkezetkész állapotának megünneplése

2012. szeptember 20.

Az Európai Központi Bank (EKB) a mai napon ünnepséget tartott abból az alkalomból, hogy lezárultak a németországi Majna-Frankfurt egykori vásárcsarnokának helyén épülő új székházának fő szerkezeti munkálatai.

Ez az avatóünnepség újabb mérföldkő az EKB új otthonába vezető úton – fogalmazott Jörg Asmussen, az EKB Igazgatóságának a székházépítési projektért felelős tagja. Hozzátette: „ A Kormányzótanács valamennyi tagja nevében szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik – akár a tervezési, akár a jelenleg zajló kivitelezési fázisban – részt vettek ennek a különleges épületegyüttesnek a létrehozásában. Köszönöm e kihívásokkal teli vállalkozás iránt mutatott elhivatottságukat. Az új épületegyüttesnek köszönhetően az EKB modern és funkcionális környezetben láthatja el feladatait. Őszintén remélem, hogy Frankfurt lakossága és a nagyvilág úgy tekint majd új székházunkra, mint amely gazdagította mind a város, mind Európa sziluettjét.

Jörg Asmussen köszöntő szavai után Peter Feldmann, Majna-Frankfurt főpolgármestere, majd Klaus Pöllath, a szerkezeti munkálatokkal megbízott Ed. Züblin AG igazgatótanácsi tagja mondott beszédet. Ezután az EKB igazgatósági, kormányzótanácsi és általános tanácsi tagjai az ünnepi koszorúra helyezték az Európai Unió 27 tagállamának zászlóit, valamint az Európai Unió lobogóját. Az ünnepség a koszorú felemelésével, valamint hagyományos ünnepi pohárköszöntővel zárult, amelyet a toronyház építésvezetője mondott el.

A toronyházban kap majd helyet az EKB‑dolgozók irodáinak többsége. Szintén az épületegyütteshez tartozik a konferenciatermeknek és a látogatóközpontnak otthont adó Nagyvásárcsarnok, a bejárati épület és több melléképület is.

A munkálatok az új székház mindhárom fő épületelemében zajlanak. A toronyházban a tervek szerint halad az építkezés: az év végére elkészül a műszaki területek acélszerkezete, és antenna is ekkor kerül az épület tetejére. A homlokzatok, a műszaki infrastruktúra és a belső szerelési munkálatok szintén a terveknek megfelelően haladnak. A Nagyvásárcsarnok és a bejárati épület építési munkálatai azonban körülbelül fél éves késésben vannak, ami abból adódik, hogy a műemléképület eredeti szerkezetének restaurálása összetett feladat.

Az EKB‑nak az építkezéshez kapcsolódó költségei az egyéb költségekkel (pl. telekvásárlás) együtt eddig hozzávetőleg 530 millió eurót tettek ki. 2005‑ben a beruházás teljes költségét 850 millió euróra becsülték, 2005‑ös változatlan árakon. Becslések szerint az építőanyagárak és az építőipari költségek 2005 és 2014 közötti emelkedése miatt a végösszeg ennél 200 millió euróval magasabb lesz. Az építkezés során továbbá számos, 2005‑ben még előre nem látott kihívással is meg kellett birkózni. Az egyik az volt, hogy a fővállalkozói tender nem zárult kielégítő eredménnyel, így az EKB‑nak más kivitelezői modellre kellett áttérnie; a másik pedig, hogy a Nagyvásárcsarnok épülete – amely egy 1928‑ban épült műemléki ipari létesítmény – több olyan nehézség elé állította a kivitelezőket, amelyeket az ingatlan megvásárlása előtt készült vizsgálat nem mutatott ki: az alapozás nem volt megfelelő, ezért meg kellett erősíteni; a tetőburkolat szennyezett volt, ezért nem lehetett az eredetileg tervezett módon eltávolítani; a betonszerkezet egyes elemeinek vasalása sem volt kielégítő. Mindezek a tényezők előreláthatólag további 100-150 millió euróval (10-14%-kal) megemelik a beruházás összköltségét.

Az EKB továbbra is a terveknek megfelelően 2014‑ben kívánja birtokba venni új székházát.

Az új székházzal kapcsolatos további részletek, beleértve az ünnepségen elhangzott beszédek szövegét, az EKB weboldalán, a http://www.ecb.europa.eu/newpremises internetes címen olvashatók.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok