Menu

Épületenergetika

Épületenergetika

© Robert Metsch

Az EKB a tervezési pályázat kiírása óta célként határozta meg, hogy az új székház a 2007. évi Energieeinsparverordnung (a Németországban hatályos energiatakarékossági rendelet) által előírt szintnél 30%-kal több energiát takarítson meg. Ehhez az összes lehetséges megoldást számításba vették, különös tekintettel a homlokzat és a műszaki rendszerek kialakítására. A körültekintő munka eredményeként elkészült épületenergetikai terv főbb jellemzői a következő pontokban találhatók.

Esővízgyűjtés

© Robert Metsch

A Grossmarkthalle tetőfelülete mintegy 10 000 négyzetméter nagyságú. A hozzá tervezett esővízgyűjtő rendszerrel kevés csapadék esetén biztosítható a kertek öntözéséhez és az épületben található WC-k vízöblítéséhez szükséges vízmennyiség.

Hő újrahasznosítása

A számítógépes központ által termelt hulladékhő a mennyezetfűtési rendszerbe visszatöltve az irodákat fűti. Az EKB új székházának energiaellátása Majna-Frankfurt nagy energiahatékonyságú kapcsolt hő-és villamosenergia-rendszeréhez lesz csatlakoztatva.

Hatékony szigetelés

A Grossmarkthalle különféle felületeinek (pl. a tető és a nyílászárók) szigetelése során a külső és a belső terek (pl. személyzeti étkezők, tárgyalók) között légrés lesz kialakítva. E helyiségeknek saját mikroklímájuk lesz, mivel „ház a házban” rendszerként épülnek be a vásárcsarnokba.

Az irodahelyiségek természetes szellőzése

A központi szellőztető rendszert az épület homlokzatába épített motoros szellőztető elemek egészítik ki, lehetővé téve az irodák közvetlen, természetes szellőzését. Ennek eredményeként a szükséges friss levegő igény szerint mechanikus szellőztetés nélkül is biztosítható, valamint a külvilággal is több kapcsolata lesz az épületben tartózkodónak. A homlokzatkialakítás megvalósíthatóságát és funkcionalitását a tervezett épületről készített modellen vizsgálták. Az eredmények alapján a homlokzat megfelel mind a megvalósíthatósági, mind a funkcionális követelményeknek.

Hatékony árnyékolás és energiatakarékos világítás

Az épületek által elnyelt napfény mennyiségét a homlokzatba integrált kiemelten hatékony fényvédő réteggel csökkentik.

Az energiatakarékosság másik módja a természetes fény használata. Az irodákba szerelt napfényérzékelők elegendő napfény esetén automatikusan kikapcsolják a világítást. Az irodák, valamint az átrium és a vásárcsarnok mesterséges világítása kapcsán alapos kutatás folyt, hogy a kellő és hatékony megvilágítás minden napszakban biztosítva legyen.

Geotermikus fűtés és hűtés

Az épület energiaköltségét tovább csökkentik a cölöpalapozásba beépített geotermikus szondák, amelyek a Frankfurt alatt mintegy 30 méter mélyen található kőzetrétegig nyúlnak. A vízhálózathoz és a hőközpont fűtési szivattyúihoz csatlakoztatott szondákkal télen hőt, nyáron pedig hűtőenergiát nyerhetnek ki a talajból.

A műszaki rendszerek számának csökkentése és a szükséges energiamennyiség minimalizálása érdekében egyes épületrészekben – mint például az átriumban és a vásárcsarnok nyitott tereiben – nem lesz légkondicionálás. Ehelyett, ezek a helyiségek a külső és a belső terek között ún. klímapufferként, átmeneti zónaként funkcionálnak majd.

2003. január 4-én hatályba lépett az épületek energiateljesítményéről szóló, 2002. december 16-i európai parlamenti és tanácsi 2002/91/EK irányelv. A német kormány 2007. október 1-jén végrehajtotta az irányelvben előírt törvényi, szabályozási és közigazgatási rendelkezéseket. Az EKB új székházának projektje az első olyan nagyszabású építkezés Németországban, amely megfelel az új előírásoknak.