Környezetvédelem az EKB-ban

Egy olyan európai intézmény számára, mint az EKB, magától értetődik, hogy szűkebb pátriáján túlra is tekint, hogy közép- és hosszú távra összpontosítja figyelmét, és hogy minden tekintetben hangsúlyozza a fenntarthatóságot. A Bank tisztában van tehát azzal, hogy kötelessége előmozdítani a fenntartható fejlődés ügyét.

A környezet-, illetve szűkebb értelemben a klímavédelem az utóbbi időben az Európai Unió egyik általános vezérelvévé vált. A klímaváltozás, az üvegházhatás, valamint egyes anyagok kibocsátásának visszaszorítása komoly kihívást állít az emberiség elé. Ezért egyre több nemzetközi szervezet, kormányzati szerv és magánvállalat dolgoz ki saját környezetvédelmi stratégiát. Az EKB a maga részéről csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez.

2007-ben úgy döntött, intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy tevékenységében következetesen érvényesíthesse a fenntarthatósági szempontokat. Ennek eredményeként „zöld kezdeményezést” indított útjára, és megalkotta első környezetvédelmi stratégiáját, amelynek célja, hogy folyamatosan javítsa ezen a téren nyújtott teljesítményét, és csökkentse a CO2-kibocsátást. Ennek érdekében környezetvédelmi gazdálkodási rendszert hozott létre az európai Környezetvédelmi Vezetési és Hitelesítési Rendszerrel (EMAS) és az ISO 14001-es szabvánnyal összhangban, amelyek hatálya az EKB főépületeiben zajló összes tevékenységre kiterjed.

Az elmúlt években az EKB így fenntarthatóbb módon bánt a rendelkezésére bocsátott erőforrásokkal: a környezettudatos viselkedésre igyekezett irányítani a vezetőség és az alkalmazottak figyelmét, kevesebb természeti erőforrást vett igénybe, és csökkentette a CO2-kibocsátást.

Az EKB környezettudatos intézménnyé kíván válni. Mindennapi tevékenysége során igyekszik megfontoltan bánni a természeti erőforrásokkal, hogy megőrizze a környezet minőségét és védje az emberi egészséget. Ezzel a hozzáállásával egyszersmind másokat is arra ösztönöz, hogy tegyenek bizonyságot környezettudatosságukról és társadalmi felelősségükről alkalmazottaik, a harmadik felek és a lakosság körében.

További részletek az EKB környezetvédelmi nyilatkozatában olvashatók:

Az EKB 2016. évi környezetvédelmi nyilatkozata 

ENGLISH
OTHER LANGUAGES (1) +
Select your language

 • Az EKB környezetvédelmi nyilatkozatának 2017. évi aktualizált változata
  ENGLISH
  OTHER LANGUAGES (1) +
  Select your language

Az EKB 2013. évi környezetvédelmi nyilatkozata

ENGLISH
OTHER LANGUAGES (1) +
Select your language

 • Az EKB környezetvédelmi nyilatkozatának 2014. évi aktualizált változata
  ENGLISH
  OTHER LANGUAGES (1) +
  Select your language
 • Az EKB környezetvédelmi nyilatkozatának 2015. évi aktualizált változata
  ENGLISH
  OTHER LANGUAGES (1) +
  Select your language

Az EKB 2010. évi környezetvédelmi nyilatkozata

 • Az EKB környezetvédelmi nyilatkozatának 2011. évi aktualizált változata
 • Az EKB környezetvédelmi nyilatkozatának 2012. évi aktualizált változata
  ENGLISH
  OTHER LANGUAGES (1) +
  Select your language