European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Europska središnja banka (od 1998. do danas)

Europska središnja banka (ESB) zamijenila je 1. lipnja 1998. Europski monetarni institut (EMI), čiji je predsjednik Willem Frederik Duisenberg postao prvi predsjednik ESB-a, što je protumačeno kao znak kontinuiteta. ESB je naslijedio i opsežne pripremne radnje i cijelu infrastrukturu EMI-ja, uključujući osoblje koje je bilo spremno preuzeti dužnosti u ESB-u. Organizacijska struktura ESB-a ipak se uvelike razlikovala od strukture EMI-ja te se i poslije mijenjala.

Pripremne radnje koje je proveo EMI pomogle su u uspostavi ESB-a. Među važnim koracima bilo je uvođenje eura kao depozitne valute 1. siječnja 1999. i prelazak na gotovinu eura do 1. siječnja 2002.

O ESB-u

Povijesna dokumentacija ESB-a obuhvaća dokumente koji se odnose na sastanke tijela ESB-a nadležnih za odlučivanje, pravne akte i instrumente, dokumente odborā Europskog sustava središnjih banaka te druge operativne i administrativne dokumente.

Dokumenti koji su već javno objavljeni dostupni su u odgovarajućem odjeljku Javnog registra dokumenata.

Sve stranice u ovom odjeljku